Przepis na muffiny potrójnie czekoladowe – raj dla czekoladoholików
10/26/2020
Przed Tobą przepis na niesamowite potrójnie czekoladowe muffiny. To deser, który z pewnością przypadnie do gustu prawdziwym czekoladoholikom. Nie wiesz, na którą czekoladę się zdecydować? A może nie chcesz rezygnować z żadnej? Ten smakołyk to rewelacyjne połączenie wszystkich jej rodzajów– białej, mlecznej i gorzkiej. Sprawdź, jak przygotować muffiny potrójnie czekoladowe.
Szukasz sprawdzonego przepisu na idealnie miękkie i wilgotne muffiny czekoladowe? Sięgnij po ten przepis, a z pewnością się nie zawiedziesz. To najlepszy wybór na dziecięce przyjęcie urodzinowe lub spotkanie z przyjaciółmi. Dowiedz się, jak przygotować muffiny potrójnie czekoladowe.
Jak zrobić muffiny potrójnie czekoladowe?
Do upieczenia muffinek potrzebujesz 18 silikonowych foremek lub formy z papilotkami. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej,
- 150 g brązowego cukru trzcinowego,
- 60 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ⅔ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 150 g czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel,
- 150 g czekolady mlecznej E.Wedel,
- 150 g czekolady białej E.Wedel,
- 4 jajka rozmiar L,
- 120 g masła,
- 360 ml kwaśnej śmietany 18%.
Wykonanie:
Wszystkie czekolady pokrój na drobne kawałki. Jeśli masz trudności, możesz wykorzystać do tego malakser. Masło posiekaj w kostkę i rozpuść w rondelku. Następnie do jednego naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodaj cukier i wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Do drugiego naczynia wlej rozpuszczone, letnie masło, dodaj śmietanę oraz wbij jajka. Zmiksuj wszystko blenderem lub mikserem, aby napowietrzyć masę. Następnie połącz zawartość obu naczyń i energicznie wymieszaj, aby zniknęła surowa mąka. Kiedy składniki się połączą, wsyp pokrojoną czekoladę i dokładnie rozprowadź ją w cieście.
Tak przygotowaną masę wlej do papilotek do połowy ich wysokości. Piecz przez ok. 25 minut na termoobiegu. Przed wyciągnięciem babeczek z pieca, sprawdź, czy wetknięty w nie patyczek jest suchy. Jeśli tak, wypiek jest gotowy.
Gotowe muffiny czekoladowe studź na kratce.
Jak udekorować muffinki potrójnie czekoladowe?
Upieczone muffinki mają przepiękny czekoladowy kolor, a po przekrojeniu widać kawałki nierozpuszczonej czekolady. Jednak, jeśli chcesz, aby babeczki były dekoracją stołu podczas przyjęcia, musisz zadbać o ich odpowiednie ozdobienie. W tym celu najlepiej sprawdzi się czekoladowa polewa.
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej E.Wedel,
- 100 ml śmietanki kremówki.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Śmietankę wlej do rondelka, a następnie podgrzej. Kiedy będzie lekko parzyć w palce, wsyp czekoladę i zacznij mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Nie doprowadź do wrzenia, bo wtedy tłuszcz oddzieli się od masy kakaowej.
Widzisz pływające „oczka” w Twojej polewie? Wyłącz palnik i wlej do środka 1-2 łyżki zimnego mleka, a następnie energicznie zamieszaj. Jeśli jest taka potrzeba, wlej jeszcze jedną łyżkę płynu. Składniki powinny na nowo się połączyć.
Dekoruj babeczki, kiedy polewa jest jeszcze gorąca, ponieważ wtedy jest najbardziej plastyczna. Wierzch posyp kolorowymi, jadalnymi dekoracjami. Możesz położyć też np. precelki. Ich słony smak doskonale skomponuje się ze słodką czekoladą.
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/
No Comments