Blog

Przepis na omlet czekoladowo-kokosowy

omlet czekoladowy

„Co na śniadanie?” – to jedno z najczęściej pytań wypowiadanych każdego poranka. Od tego, jak rozpoczniesz dzień, zależy Twój sukces – wyspany i w dobrym humorze będziesz chętniej podejmować nowe wyzwania i szybciej rozwiążesz wszelkie konflikty. Dlatego warto zadbać o przygotowanie pysznego i pożywnego śniadania. Poznaj przepis na omlet czekoladowo-kokosowy!

 

Jaki powinien być idealny omlet? Puchaty, delikatny, rozpływający się w ustach i sycący na wiele godzin. Przygotowanie tej potrawy zajmie Ci kilka minut, więc nie musisz już szukać wymówek, że nie masz czasu rano zjeść śniadania. Taki posiłek możesz zabrać do pracy lub szkoły, jako drugie śniadanie. To świetna alternatywa dla klasycznych kanapek.

 

Jak przygotować omlet czekoladowo-kokosowy?

Do przygotowania omletu potrzebujesz miski, miksera i dużej patelni.

 

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 4 łyżki mleka,
  • cukier trzcinowy,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 3 kostki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1,5 łyżki wiórków kokosowych,
  • ulubione dodatki: dżem, serek waniliowy.

 

Przygotowanie omletów:

Oddziel białka od żółtek. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną, puszystą pianę. Następnie do miski z żółtkami przesiej mąkę i dodaj mleko, wiórki kokosowe, kakao, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Czekoladę zetrzyj na tarce.

Połącz zawartość obu naczyń za pomocą szpatułki. Nie miksuj – zniszczysz wtedy puchatą strukturę białek. Rozgrzej patelnię i dodaj niewielką ilość tłuszczu, np. olej lub masło.

Wlej ciasto na patelnię i przykryj ją przykrywką. Kiedy brzegi się zetną, odkryj zawartość i przekręć omlet na drugą stronę. Wierzch posyp startą czekoladą. Ponownie przykryj omlet na minutę. Po tym czasie Twoje śniadanie będzie gotowe!

 

Jak podawać omlet czekoladowo-kokosowy?

Do omletu czekoladowo-kokosowego wspaniale pasuje jogurt kokosowy. Dodaj do tego podaj pokrojone świeże owoce, np. truskawki, maliny lub jagody albo wykorzystaj owoce z kompotu. To danie świetnie komponuje się także z domowymi konfiturami, np. śliwkowymi.

Do pełni szczęścia brakuje Ci tylko idealnego sosu czekoladowego.

 

Składniki na słodki sos czekoladowy:

  • pół tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%.

 

Do metalowej miski wlej śmietankę i wsyp pokrojoną w drobne kawałki białą czekoladę. Umieść naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą. Zawartość pod wpływem temperatury zacznie się rozpuszczać, więc to jest moment, w którym Ty musisz zacząć mieszać składniki. Po chwili sos będzie gładki i lśniący. Tak przygotowany, podawaj ciepły – wtedy najlepiej się rozprowadza.

 

Mini omlety do śniadaniówki dla dzieci

Chcesz przygotować dzieciom pożywne śniadanie do szkoły? W tej roli świetnie sprawdzą się mini omlety.

Przygotuj ciasto tak, jak na klasyczny omlet. Następnie, zamiast wylać całą zawartość miski, odmierz pół chochli masy i wylej na środek patelni. Nie rozlewaj jej na boki, przykryj zawartość pokrywką, tak jak normalny omlet i poczekaj aż się usmaży. W taki sposób powstaną małe placuszki, idealne do małej rączki.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply