Blog

Przepis na udany zimowy wieczór

muffinki z białą czekoladą

Wygodny fotel, ciepły koc i… kubek gorącej czekolady – właśnie tak powinny wyglądać zimowe wieczory spędzane w domu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak klimatycznie poczuć się również we własnych „czterech kątach”. Poznaj zatem sprawdzone przepisy, które osłodzą i uprzyjemnią mroźnie wieczory.

Chyba nie ma nic przyjemniejszego niż zimowy wieczór spędzony we własnym domu – z kubkiem gorącej czekolady i pysznym wypiekiem. To dwa elementy, które potrafią osłodzić czas, gdy za oknem jest ciemno i zimno. Zastanawiasz się, jakie desery sprawdzą się najlepiej – niezależnie od nastroju? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów.

Gorąca czekolada do picia

Gęsta i słodka – taka powinna być czekolada do picia, która zapewni 100% przyjemności. Jak ją przygotować? Zapomnij o gotowych produktach w proszku – nie przygotujesz z nich napoju o odpowiedniej konsystencji. Jeżeli zależy ci na uzyskaniu naprawdę gęstej czekolady, będziesz potrzebować:

  • 300 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,2%
  • 150 ml śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 36%
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego.

W rondelku (najlepiej z grubym dnem) umieść śmietankę, mleko i drobno posiekane czekolady. Dopraw cynamonem ekstraktem waniliowym. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy czekolady rozpuszczą się, zdejmij garnek z ognia. Odstaw na 20 minut.

Po upływie tego czasu ponownie podgrzej czekoladę, jednocześnie intensywnie mieszaj – najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Gęsta gorąca czekolada jest gotowa do spożycia.

Jeśli chcesz, aby czekolada do picia była bardziej słodka, możesz:

  • dodać odrobinę cukru
  • podać napój udekorowany piankami marshmallow
  • udekorować czekoladę kleksami z bitej śmietany.

Szarlotka na ciepło

Gorąca czekolada do picia doskonale smakuje w towarzystwie słodkiego deseru. Świetną propozycją na zimowy wieczór jest szarlotka podawana na ciepło.

Niezbędne składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 g prawdziwego masła
  • 10 g brązowego cukru
  • 8 g proszku do pieczenia
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • szczypta cynamonu.

Z mąki, masła pokrojonego w kostkę, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Uformuj je w kulkę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu odciśnij owoce – tak, aby pozbyć się niepożądanego soku. Suchą masę wymieszaj z odrobiną soku z cytryny oraz cynamonem i cukrem.

Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną wyłóż formę do tarty, a następnie nałóż farsz jabłkowy. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp owoce. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC przez ok. 60 minut.

Szarlotkę podawaj na ciepło, z kubkiem gorącej czekolady. To idealny duet, który umili niejeden zimowy wieczór.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply