Przepis na udany zimowy wieczór
03/10/2021
Wygodny fotel, ciepły koc i… kubek gorącej czekolady – właśnie tak powinny wyglądać zimowe wieczory spędzane w domu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak klimatycznie poczuć się również we własnych „czterech kątach”. Poznaj zatem sprawdzone przepisy, które osłodzą i uprzyjemnią mroźnie wieczory.
Chyba nie ma nic przyjemniejszego niż zimowy wieczór spędzony we własnym domu – z kubkiem gorącej czekolady i pysznym wypiekiem. To dwa elementy, które potrafią osłodzić czas, gdy za oknem jest ciemno i zimno. Zastanawiasz się, jakie desery sprawdzą się najlepiej – niezależnie od nastroju? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów.
Gorąca czekolada do picia
Gęsta i słodka – taka powinna być czekolada do picia, która zapewni 100% przyjemności. Jak ją przygotować? Zapomnij o gotowych produktach w proszku – nie przygotujesz z nich napoju o odpowiedniej konsystencji. Jeżeli zależy ci na uzyskaniu naprawdę gęstej czekolady, będziesz potrzebować:
- 300 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,2%
- 150 ml śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 36%
- 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel
- ½ tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- szczypta cynamonu
- kilka kropli ekstraktu waniliowego.
W rondelku (najlepiej z grubym dnem) umieść śmietankę, mleko i drobno posiekane czekolady. Dopraw cynamonem ekstraktem waniliowym. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy czekolady rozpuszczą się, zdejmij garnek z ognia. Odstaw na 20 minut.
Po upływie tego czasu ponownie podgrzej czekoladę, jednocześnie intensywnie mieszaj – najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Gęsta gorąca czekolada jest gotowa do spożycia.
Jeśli chcesz, aby czekolada do picia była bardziej słodka, możesz:
- dodać odrobinę cukru
- podać napój udekorowany piankami marshmallow
- udekorować czekoladę kleksami z bitej śmietany.
Szarlotka na ciepło
Gorąca czekolada do picia doskonale smakuje w towarzystwie słodkiego deseru. Świetną propozycją na zimowy wieczór jest szarlotka podawana na ciepło.
Niezbędne składniki:
- 250 g mąki
- 200 g prawdziwego masła
- 10 g brązowego cukru
- 8 g proszku do pieczenia
- jajko
- szczypta soli
- 1,5 kg jabłek
- sok z cytryny
- szczypta cynamonu.
Z mąki, masła pokrojonego w kostkę, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Uformuj je w kulkę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu odciśnij owoce – tak, aby pozbyć się niepożądanego soku. Suchą masę wymieszaj z odrobiną soku z cytryny oraz cynamonem i cukrem.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną wyłóż formę do tarty, a następnie nałóż farsz jabłkowy. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp owoce. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC przez ok. 60 minut.
Szarlotkę podawaj na ciepło, z kubkiem gorącej czekolady. To idealny duet, który umili niejeden zimowy wieczór.
No Comments