Blog

Pudding czekoladowy z chia

Uwielbiasz budyń? Musisz wypróbować pudding czekoladowy z chia! To przekąska, która smakuje jak świetny deser, a jednocześnie dostarcza organizmowi mnóstwo cennych wartości odżywczych, w tym kwasów omega-3, błonnika, wapnia, żelaza, potasu, magnezu i antyoksydantów. Przygotuj czekoladowy pudding na śniadanie lub deser i ciesz się przyjemnością z korzyścią dla swojego zdrowia.

Czym jest pudding z chia?

Nasiona chia to jeden z „najmodniejszych” produktów spożywczych ostatnich lat, okrzyknięty mianem superfood. Te niewielkie nasionka są znane przede wszystkim z wysokiej zawartości korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 oraz antyoksydantów przydatnych w profilaktyce wielu chorób. Ponadto zawierają zapewniający uczucie sytości i wspomagający pracę jelit błonnik i wiele przydatnych minerałów. W smaku są całkowicie neutralne – przyjmują smak składników, z którymi zostaną wymieszane. Mają też właściwości żelujące, podobnie jak siemię lniane. Dlatego wymieszane z płynną substancją w kilka chwil zamieniają ją w pudding. Deser z chia nie jest może tak tradycyjny, jak mus czekoladowy na śmietanie albo tort czekoladowy, ale na pewno zaspokoi Twoją chęć na słodycze, a jednocześnie wspomoże organizm! Co ważne, jeśli użyjesz gorzkiej, bezmlecznej czekolady i mleka roślinnego, deser będzie całkowicie wegański.

 

Gdzie kupić nasiona chia? Znajdziesz je w każdym sklepie ze zdrową żywnością, a obecnie również w większości marketów.

Pudding czekoladowy z chia – składniki

Pudding czekoladowy z chia jest bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko kilku składników. Przygotuj:

  • 250 ml mleka (można użyć mleka roślinnego),
  • 3 płaskie łyżki nasion chia,
  • 50 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 2 łyżeczki cukru, miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego słodzika,
  • opcjonalnie: owoce do dekoracji (można użyć świeżych, mrożonych lub np. frużeliny), kakao, wiórki czekoladowe.

 

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 2 dużych porcji puddingu.

Pudding czekoladowy z chia – przygotowanie

Przygotowanie puddingu czekoladowego z chia nie zajmuje wiele czasu. Trzeba jedynie brać pod uwagę fakt, że wymaga on schłodzenia przez kilka godzin w lodówce. Jeśli więc chcesz go zjeść na śniadanie, zacznij przygotowywanie poprzedniego dnia wieczorem. Postępuj według poniższych kroków.

  • W niewielkim naczyniu zalej nasiona chia mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie mikstura powinna zacząć zmieniać swoją konsystencję.
  • Dodaj cukier lub dowolny słodzik, ponownie zamieszaj, przykryj i schowaj do lodówki na minimum 5-6 godzin.
  • Po upływie tego czasu rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  • Dodaj czekoladę do wyjętego z lodówki puddingu. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do pucharków i udekoruj owocami. Możesz też posypać pudding kakao, wiórkami czekolady, orzechami albo innymi ulubionymi dodatkami.

 

Pudding czekoladowy z chia najlepiej smakuje z kwaskowatymi owocami lata, takimi jak maliny, porzeczki czy wiśnie. Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply