Pysznie popękane ciastka czekoladowe
05/11/2021
W życiu każdego człowieka nadchodzi moment, kiedy ma ochotę na „coś dobrego”. Nieposkromiony głód zmusza do szukania idealnego smaku. Łapczywie przeglądasz szafki, a tam nie ma nic, oprócz samotnej tabliczki gorzkiej czekolady, która leży na dnie szuflady? Wykorzystaj ją i stwórz deser, który zaspokoi Twoje pragnienie i pomoże ukoić zmysły. Poznaj przepis na pysznie popękane ciasteczka czekoladowe.
Miękkie wnętrze pełne wykwintnej czekolady i delikatnie chrupiąca skórka podane w postaci małego, uroczego ciastka. Nie znajdziesz dzisiaj nic lepszego!
Jak zrobić popękane ciastka czekoladowe?
Ustaw piekarnik na 160℃ i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
SKŁADNIKI:
- 270 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
- 240 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 4 małe jajka lub 3 duże,
- 100 g cukru pudru,
- 5 ml ekstraktu migdałowego,
- 2 g proszku do pieczenia.
- do obtoczenia: 75 g cukru pudru.
WYKONANIE:
Czekoladę gorzką pokrój lub połam na kawałki. Metalową miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj do niej masło i czekoladę. Mieszaj składniki do momentu, aż połączą się w gładki mus i pozostaw do wystygnięcia.
Do osobnego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Zmiksuj je na puszysty kogel-mogel. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej ekstrakt oraz powoli, cienkim strumieniem, rozpuszczoną czekoladę. Na koniec przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki.
Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na co najmniej 3 godziny, a nawet dłużej. Dzięki temu masa nie będzie się lepić do rąk podczas formowania. Po upływie wymaganego czasu wyjmij deser z lodówki, oderwij kawałek ciasta i uformuj z niego kulkę o wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtocz każdą z nich w cukrze pudrze i ułóż na blasze w niewielkich odległościach. Nie spłaszczaj, jeśli chcesz, żeby ciasteczka efektownie popękały.
Gotowe ciasteczka wstaw do piekarnika na 7-11 minut. Nie przedłużaj tego czasu, aby deser nie wysechł i nie stał się twardy. Upieczone przysmaki wystudź na kratce i przechowuj w dobrze zamkniętym pudełku. Ciastka powinny mieć konsystencję, taką jak np. muffiny czekoladowe.
Rada: Masa musi być bardzo dobrze schłodzona, a po uformowaniu od razu włożona do pieca. W innym przypadku ciastka rozpłyną się na blasze.
Jak urozmaicić popękane ciastka czekoladowe?
Możesz podać ten deser w dwóch różnych wersjach – ciemnej i białej. Aby przygotować jasne, popękane ciasteczka czekoladowe zastąp:
- gorzką czekoladę – 160 g Czekolady Białej E.Wedel,
- ekstrakt migdałowy – 75 ml soku z cytryny.
Opcjonalnie możesz dodać 25 ml likieru cytrynowego. Czekolada biała jest bardzo słodka, dlatego warto również zmniejszyć ilość cukru o co najmniej połowę. Następnie postępuj krok po kroku, tak jak jest napisane w oryginalnym przepisie. Białe ciastka czekoladowe zachwycają swoją kruchością i delikatnością. Cytrynowy smak jest doskonale wyczuwalny, ale idealnie równoważy go słodycz białej czekolady.
Ciasteczka świetnie smakują podane z mocną kawą, a także z cappuccino i latte. Mają idealne rozmiary, aby zjeść je „na raz”. Jednak uwaga! Czekoladowe, popękane ciastka uzależniają, przez co trudno powstrzymać się przed zjedzeniem następnego!
No Comments