Przepis na sernik bez pieczenia – pyszny sernik czekoladowy na zimno
04/24/2019
Masz ochotę na sernik, którego przygotowanie będzie szybkie i proste? Oto przepis na sernik na zimno, który urzeka intensywnym smakiem czekolady. Wykonaj go samodzielnie i przekonaj się, że jakie to nieskomplikowane.
Aby wykonać czekoladowy sernik bez pieczenia, wcale nie musisz mieć specjalnych zdolności cukierniczych. Postępując zgodnie z poniższymi wskazówkami, uda Ci się stworzyć przepyszny deser.
Pyszny sernik – przepis
Sernik czekoladowy na zimno to propozycja dla osób, które szukają pomysłu na szybki i banalny w wykonaniu deser.
Składniki na spód:
- 200 g kruchych ciastek,
- 4 łyżki masła.
Ciasteczka pokrusz w malakserze. Dodaj roztopione masło i zmiksuj do połączenia się składników. Dno tortownicy (średnica 25 cm) wyłóż masą. Uklep i wstaw do lodówki.
Składniki na masę twarogową:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 400 g gorzkiej czekolady,
- 1 szklanka cukru pudru.
Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.
Ser przełóż do miski i wymieszaj z cukrem. Czekoladę połam na drobne kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu połącz z serem, dodając go partiami do czekolady. Dokładnie mieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję.
Masę serową wyłóż na schłodzony spód. Wstaw ponownie do lodówki na ok. 3 godziny.
Ten sernik czekoladowy możesz dodatkowo udekorować polewą czekoladową lub polewą ze słonego karmelu.
Przepis na sernik bez pieczenia z galaretką i malinami
Jeżeli masz ochotę na sernik bez pieczenia, który przywołuje smak lata, skorzystaj z poniższego przepisu.
Składniki na spód:
- 160 g kruchych ciasteczek,
- 30 g masła.
Ciasteczka pokrusz w malakserze. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na spód tortownicy (średnica 26 cm) i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego (może być z wiaderka),
- 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1,5 łyżki żelatyny spożywczej,
- 0,25 szklanki mleka.
Ser wymieszaj z cukrem. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę połącz z serem, dodając go po kilka łyżek do czekolady. Mieszaj cały czas aż do uzyskania gładkiej masy.
Żelatynę zalej gorącym mlekiem i odstaw do napęcznienia. Dokładnie wymieszaj – aż do rozpuszczenia. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy czekoladowej i wymieszaj. Dodawaj kolejne łyżki i połącz z pozostałą częścią masy czekoladowej.
Masę serową wyłóż na spód ciasteczkowy i umieść w lodówce na 1-2 godziny.
Przygotuj galaretkę z mniejszej ilości wody niż to wynika z przepisu na opakowaniu. Na wierzch sernika wyłóż maliny i całość zalej nieco stężałą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki – aż do zastygnięcia galaretki.
Sernik czekoladowy przechowuj w lodówce.
No Comments