Blog

Przepis na sernik bez pieczenia – pyszny sernik czekoladowy na zimno

sernik bez pieczenia

Masz ochotę na sernik, którego przygotowanie będzie szybkie i proste? Oto przepis na sernik na zimno, który urzeka intensywnym smakiem czekolady. Wykonaj go samodzielnie i przekonaj się, że jakie to nieskomplikowane.

Aby wykonać czekoladowy sernik bez pieczenia, wcale nie musisz mieć specjalnych zdolności cukierniczych. Postępując zgodnie z poniższymi wskazówkami, uda Ci się stworzyć przepyszny deser.

Pyszny sernik – przepis

Sernik czekoladowy na zimno to propozycja dla osób, które szukają pomysłu na szybki i banalny w wykonaniu deser.

Składniki na spód:

  • 200 g kruchych ciastek,
  • 4 łyżki masła.

Ciasteczka pokrusz w malakserze. Dodaj roztopione masło i zmiksuj do połączenia się składników. Dno tortownicy (średnica 25 cm) wyłóż masą. Uklep i wstaw do lodówki.

Składniki na masę twarogową:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 400 g gorzkiej czekolady,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.

Ser przełóż do miski i wymieszaj z cukrem. Czekoladę połam na drobne kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu połącz z serem, dodając go partiami do czekolady. Dokładnie mieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję.

Masę serową wyłóż na schłodzony spód. Wstaw ponownie do lodówki na ok. 3 godziny.

Ten sernik czekoladowy możesz dodatkowo udekorować polewą czekoladową lub polewą ze słonego karmelu.

Przepis na sernik bez pieczenia  z galaretką i malinami

Jeżeli masz ochotę na sernik bez pieczenia, który przywołuje smak lata, skorzystaj z poniższego przepisu.

Składniki na spód:

  • 160 g kruchych ciasteczek,
  • 30 g masła.

Ciasteczka pokrusz w malakserze. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na spód tortownicy (średnica 26 cm) i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego (może być z wiaderka),
  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej,
  • 0,25 szklanki mleka.

Ser wymieszaj z cukrem. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę połącz z serem, dodając go po kilka łyżek do czekolady. Mieszaj cały czas aż do uzyskania gładkiej masy.

Żelatynę zalej gorącym mlekiem i odstaw do napęcznienia. Dokładnie wymieszaj – aż do rozpuszczenia. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy czekoladowej i wymieszaj. Dodawaj kolejne łyżki i połącz z pozostałą częścią masy czekoladowej.

Masę serową wyłóż na spód ciasteczkowy i umieść w lodówce na 1-2 godziny.

Przygotuj galaretkę z mniejszej ilości wody niż to wynika z przepisu na opakowaniu. Na wierzch sernika wyłóż maliny i całość zalej nieco stężałą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki – aż do zastygnięcia galaretki.

Sernik czekoladowy przechowuj w lodówce.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply