Blog

Sernik kajmakowy z czekoladą

Brownie z solonym karmelem

A może jeszcze kawałek serniczka? Kto z nas choć raz nie usłyszał tego zdania przy stole? Prawda jest taka, że tego ciasta wyjątkowo ciężko jest odmówić. Szczególnie tego: kajmakowy sernik z białą czekoladą to deser, który podbija podniebienia i serca. Przygotuj go dla swoich bliskich i zobacz, jak na ich twarzach pojawia się uśmiech.

 

Czas przygotowania: 90 minut + czas na wystudzenie sernika

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:

Spód sernika:

  • 120 g herbatników (mogą być również czekoladowe),
  • 80 g migdałów lub płatków migdałowych,
  • 80 g miękkiego masła.

 

Masa serowo-kajmakowa:

  • 750 g białego sera trzykrotnie mielonego (najlepiej użyć sera z wiaderka),
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g cukru pudru,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g kajmaku.

 

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • łyżka masła,
  • 100 g płatków migdałowych.

 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania spodu. Użyj robota kuchennego, by zmielić migdały i herbatniki. Następnie dodaj do nich roztopione masło i całość wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  2. Przepis przewidziany jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż masę herbatnikowo-migdałową. Całość możesz wygładzić za pomocą łyżki lub szpatułki.
  3. W małym garnuszku podgrzej śmietankę, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Do ciepłej śmietanki dodaj masę kajmakową i poczekaj chwilę, aż rozpuści się pod wpływem ciepła. Następnie wymieszaj dokładnie. Pilnuj, żeby nie powstały żadne grudki.
  4. W dużej misce połącz ze sobą twaróg, mascarpone, cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną i wystudzoną śmietankę z kajmakiem – mieszaj wszystko mikserem przez kilka chwil do połączenia składników.
  5. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza (tryb góra-dół) i przelej gotową masę sernikową na wcześniej przygotowaną formę z herbatnikowo-migdałowym spodem. Sernik powinien piec się około godzinę. Kiedy jest już gotowy uchyl drzwi piekarnika i pozwól mu postać w nim przynajmniej dwie godziny lub do całkowitego wystygnięcia.
  6. W międzyczasie możesz przygotować polewę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej śmietankę 30% i łyżkę masła, mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Migdały warto uprażyć, żeby jeszcze bardziej podkreślić ich smak. Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć na nią płatki migdałowe. Będą gotowe, kiedy delikatnie się zarumienią.
  8. Gotowy i wystudzony sernik polej polewą z białej czekolady i obficie posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

 

Czy Ty też wyobrażasz sobie już ten smak? Czasami warto postawić na szybkie rozwiązania, np. czekoladowe babeczki, przepis jest wyjątkowo prosty! Ale jeśli masz nieco więcej czasu i możesz zaszaleć, lepiej wybrać przepis, który zachwyci każdego z Twoich domowników i wszystkich gości. Bardzo dobrze sprawdzą się też pancakes czekoladowe, które urozmaicą każde rodzinne śniadanie. Przekonaj się!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply