Słodkie ciasto czekoladowe z malinową nutą
05/22/2020
Ten deser to propozycja dla wszystkich kochających rozpływające się w ustach słodkości. Ciasto czekoladowe z malinami komponuje się znakomicie, a dodatkowo przykryte jest dwiema grubymi warstwami puszystego i delikatnego kremu. Wypiek udekorowany wiórkami czekoladowymi będzie się pięknie prezentował na stole. Rubinowe owoce są ukryte w jego wnętrzu, dzięki czemu stanowią wspaniałą niespodziankę.
Smak dojrzałych, słodkich malin to kwintesencja lata. Owoce świetnie smakują solo, jednak warto też wykorzystać je do przygotowania dekadenckiego deseru. Ciasto czekoladowe z malinami przykryte fantastycznym kremem na bazie śmietanki kremówki idealnie nadaje się na upały. Jego bazą jest kakaowy biszkopt, który można dodatkowo nasączyć (np. herbatą z sokiem lub nalewką malinową albo kawą, która podkreśli smak czekolady). Wypiek jest słodki i bogaty, ale jednocześnie orzeźwiający dzięki malinowej nucie. Pięknie prezentuje się na stole, dlatego nada się nawet na specjalne okazje. Dzięki stosunkowo prostemu przepisowi z powodzeniem możesz jednak przygotować ciasto czekoladowe z malinami również jako codzienny deser.
Ciasto czekoladowe z malinami – czego potrzebujesz?
Składniki na ciasto:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- szczypta soli.
Składniki na biało-czarny krem:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 150 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 1 łyżeczka żelatyny i 1/4 szklanki gorącej wody,
- 250 g malin.
Ciasto czekoladowe z malinami – wykonanie
- Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Do jego upieczenia można wykorzystać formę o wymiarach 24 x 24 cm lub dużą tortownicę o średnicy 26 – 27 cm wyłożone papierem do pieczenia. Mąki przesiej razem z kakao i odstaw. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier – łyżka po łyżce. Gotowa piana powinna być puszysta i lśniąca. Kolejno zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawanie żółtek – po jednej sztuce. Na sam koniec wsyp do miski suche składniki i delikatnie wymieszaj łyżka lub szpatułką, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Przelej do formy, wyrównaj wierzch i piecz 30 – 35 minut w 170 stopniach. Wyjmij i wystudź. Biszkopt możesz też nasączyć, dzięki czemu ciasto czekoladowe z malinami będzie rozpływało się w ustach.
- Czekoladę do kremu roztop w żaroodpornej misce umieszczonej na garnku z lekko gotującą się wodą. Zostaw do przestudzenia. Rozpuść żelatynę we wrzątku i również odłóż na parę minut. Śmietankę ubij na sztywno, podziel na pół. Do jednej części dodaj rozpuszczoną czekoladę i łyżkę przesianego cukru pudru. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż czekoladowy krem na biszkopt, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. Pozostałą śmietanę wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną oraz dwoma łyżkami cukru pudru.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Na czekoladowej masie ułóż maliny, przykryj kremem śmietankowym. Schłodź w lodówce przynajmniej przez godzinę. Przed podaniem możesz udekorować ciasto czekoladowe z malinami wiórkami czekolady, przesianym kakao albo świeżymi owocami i listkami mięty.
No Comments