Blog

Słony karmel z czekoladą – idealna polewa do Twojego ciasta!

Lody, tarta, ciasteczka lub brownie: każdy deser dobrze komponuje się z polewą słony karmel z czekoladą. Dowiedz się, skąd się wziął pomysł na dodanie soli do karmelu. Poznaj też prosty przepis na ten specjał, który stworzy idealną polewę do Twojego ulubionego ciasta.

Skąd się wziął pomysł na słony karmel?

W latach 70. szef kuchni Henri Le Roux z Bretanii w północnej Francji stworzył karmelowy cukierek z solonym masłem i orzechami laskowymi. Ta słodkość otrzymała nawet nagrodę dla najlepszego cukierka we Francji w 1980 roku. Słodycze stworzone przez szefa kuchni Le Roux sprawiły, że słony karmel stał się znany na całym świecie. Zaczęto go wykorzystywać do produkcji batonów, ciastek, ciasteczek, a nawet lodów. Jego smak, chociaż nieoczywisty, pokochało wiele osób.

Dlaczego słony pasuje do słodkiego?

Sól podkreśla karmelowy smak, a tym samym zapewnia pełne doznanie smakowe. Punktem kulminacyjnym solonego karmelu jest lekko słona nuta na finiszu, która doskonale równoważy wcześniej odczuwaną słodycz. Wszystko oczywiście zależy od odpowiednich proporcji mieszanki.

Ten przepis pomoże Ci zrobić idealną słono-słodką mieszankę karmelową z dodatkową nutą czekolady. Doznania będą obłędne!

Słony karmel z czekoladą – składniki

Do przygotowania polewy o smaku słonego karmelu z czekoladą potrzebujesz:

  • 200 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • 90 g masła,
  • 120 ml śmietanki 30%,
  • łyżeczkę soli drobnoziarnistej,
  • tabliczkę czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel.

Przygotowanie polewy krok po kroku

Krok 1. Zacznij od przygotowania tradycyjnego karmelu. Do małego rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Ustaw garnek na małym ogniu i pilnuj, by cukier powoli się rozpuszczał. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, podkręć palnik i zagotuj masę. Celem jest, by syrop karmelowy zaczął lekko brązowieć na brzegach. Zajmuje to mniej więcej dwie minuty. W tym czasie możesz posiekać czekoladę na mniejsze kawałki.

Krok 2. Gdy syrop karmelowy lekko się zarumieni, zamieszaj masę i zdejmij garnek z ognia. Następnie dodaj masło oraz posiekaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 3. Teraz dolej śmietankę i wymieszaj masę. Jeśli karmel zacznie się rozdzielać, umieść go z powrotem na kuchennym palniku i lekko podgrzej. Cały czas pamiętaj o energicznym mieszaniu. Na koniec dodaj sól.

Krok 4. Spróbuj polewy, by wiedzieć, czy smak słono-słodkiej mieszanki jest odpowiedni. Gdy będzie za mało słona, dodaj szczyptę soli. Następnie wlej słony karmel z czekoladą do hermetycznego szklanego pojemnika, gdy jest jeszcze gorący. Kiedy trochę przestygnie, możesz nim udekorować ulubione ciasto. Możesz też gotową polewę przechowywać w lodówce, by w razie potrzeby podgrzać i wykorzystać odpowiednią porcję.

Do czego wykorzystać słony karmel z czekoladą?

Przygotowaną polewą możesz udekorować ciasteczka, babeczki lub brownie. Słony karmel z czekoladą doskonale podkręci smak każdej słodkości. Możesz nim polać lody lub inne desery. Idealnie sprawdzi się również do przygotowania karmelowego latte lub cafe frappe.

Zobacz też: Jak przygotować intensywne karmelowe muffinki?

Polewa przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce może w niej postać nawet tydzień.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply