Świąteczny makowiec czekoladowy z orzechami
01/04/2022
Czy potrafisz wyobrazić sobie świąteczny stół bez makowca? To ciasto, które przecież nierozerwalnie kojarzy się nam właśnie z czasem świąt. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, przywodzi na myśl same najpiękniejsze wspomnienia. Ten przepis to połączenie tego, co najlepsze w klasycznym makowcu oraz w czekoladzie – pozwól mu się zachwycić!
Czas przygotowania: 120 minut
Liczba porcji: 10
Stopień trudności: Średni
Lista składników:
Makowiec czekoladowy:
- 500 g maku (klasycznego lub już namoczonego – z puszki),
- 100 g masła,
- 60 g brązowego cukru,
- 120 ml płynnego miodu (najlepszy będzie lipowy lub akacjowy),
- 100 g posiekanych orzechów,
- 50 g posiekanych migdałów,
- 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
- 5 jajek,
- 50 g rodzynek.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- 100 ml śmietanki kremówki 30%,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- płatki migdałów.
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania makowca z czekoladą potrzebujesz: okrągłej foremki o średnicy 24 cm, miksera, silikonowej szpatułki, dwóch dużych misek, maszynki do mielenia maku (jeśli nie korzystasz z maku w puszce).
- Zacznij od przygotowania maku. Do miski wsyp ziarna maku i zalej je wrzącą wodą, tak żeby przykryła cały mak. Odstaw na bok do wystygnięcia i odsącz z nadmiaru wody. Tak namoczony mak należy zmielić w maszynce, przynajmniej dwukrotnie. Jeśli masz gotowy mak w puszce, możesz po prostu ominąć ten etap.
- Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij białka ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę i odstaw na chwilę na bok. W drugiej misce mikserem ucieraj masło i cukier – rób to przez kilka minut, aż powstanie gładka, żółta masa bez grudek. Później po kolei dodawaj żółtka, nadal ucierając masę mikserem na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki: mak, posiekane orzechy włoskie i migdały, płynny miód, rodzynki i czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną (zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach luk posiekaj na drobne kawałki). Wszystko razem wymieszaj silikonową szpatułką.
- Następnie do masy makowej dodaj ubite wcześniej białka. Dodawaj je stopniowo, cały czas ostrożnie mieszając, tak żeby masa była naprawdę puszysta, a wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowaną masę, ostrożnie wygładzając wierzch.
- Piekarnik rozgrzej do 1800 Makowiec z czekoladą powinien piec się przez ok. 45-50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudź go na kratce.
- W międzyczasie przygotuj polewę. W rondelku rozpuść czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50% i śmietankę kremówkę 30%, mieszając aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy i płatki migdałów.
- Oblej polewą czekoladową przestudzony makowiec i gotowe.
Ta wariacja na temat makowca to doskonały sposób, by nieco urozmaicić świąteczny stół i zaskoczyć bliskich nową odsłoną klasycznego ciasta. Na pewno będą zachwyceni!
A na tej stronie zobaczysz jak zrobić babeczki czekoladowe! Czekoladowe babeczki to bardzo prosty deser, który z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem. Sprawdź!
No Comments