Blog

Świąteczny makowiec czekoladowy z orzechami

Czy potrafisz wyobrazić sobie świąteczny stół bez makowca? To ciasto, które przecież nierozerwalnie kojarzy się nam właśnie z czasem świąt. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, przywodzi na myśl same najpiękniejsze wspomnienia. Ten przepis to połączenie tego, co najlepsze w klasycznym makowcu oraz w czekoladzie – pozwól mu się zachwycić! 

 

Czas przygotowania: 120 minut

Liczba porcji: 10

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:

Makowiec czekoladowy:

  • 500 g maku (klasycznego lub już namoczonego – z puszki),
  • 100 g masła,
  • 60 g brązowego cukru,
  • 120 ml płynnego miodu (najlepszy będzie lipowy lub akacjowy),
  • 100 g posiekanych orzechów,
  • 50 g posiekanych migdałów,
  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 5 jajek,
  • 50 g rodzynek.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • płatki migdałów.

 

Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania makowca z czekoladą potrzebujesz: okrągłej foremki o średnicy 24 cm, miksera, silikonowej szpatułki, dwóch dużych misek, maszynki do mielenia maku (jeśli nie korzystasz z maku w puszce).
  2. Zacznij od przygotowania maku. Do miski wsyp ziarna maku i zalej je wrzącą wodą, tak żeby przykryła cały mak. Odstaw na bok do wystygnięcia i odsącz z nadmiaru wody. Tak namoczony mak należy zmielić w maszynce, przynajmniej dwukrotnie. Jeśli masz gotowy mak w puszce, możesz po prostu ominąć ten etap.
  3. Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij białka ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę i odstaw na chwilę na bok. W drugiej misce mikserem ucieraj masło i cukier – rób to przez kilka minut, aż powstanie gładka, żółta masa bez grudek. Później po kolei dodawaj żółtka, nadal ucierając masę mikserem na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki: mak, posiekane orzechy włoskie i migdały, płynny miód, rodzynki i czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną (zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach luk posiekaj na drobne kawałki). Wszystko razem wymieszaj silikonową szpatułką.
  4. Następnie do masy makowej dodaj ubite wcześniej białka. Dodawaj je stopniowo, cały czas ostrożnie mieszając, tak żeby masa była naprawdę puszysta, a wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowaną masę, ostrożnie wygładzając wierzch.
  6. Piekarnik rozgrzej do 1800 Makowiec z czekoladą powinien piec się przez ok. 45-50 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika wystudź go na kratce.
  8. W międzyczasie przygotuj polewę. W rondelku rozpuść czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50% i śmietankę kremówkę 30%, mieszając aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy i płatki migdałów.
  9. Oblej polewą czekoladową przestudzony makowiec i gotowe.

 

Ta wariacja na temat makowca to doskonały sposób, by nieco urozmaicić świąteczny stół i zaskoczyć bliskich nową odsłoną klasycznego ciasta. Na pewno będą zachwyceni!

 

A na tej stronie zobaczysz jak zrobić babeczki czekoladowe! Czekoladowe babeczki to bardzo prosty deser, który z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem. Sprawdź!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply