Tarta czekoladowa z daktylami
02/10/2022
Masz ochotę na oryginalny, mocno czekoladowy deser? Wypróbuj tartę czekoladową z daktylami. Te bardzo słodkie, niemal karmelowe w smaku owoce świetnie komponują się z bogatym, kremowym wnętrzem ciasta. Co istotne, ten deser przygotujesz bez pieczenia, dlatego świetnie nadaje się nawet na gorące letnie dni. Sprawdź ten ciekawy przepis dla czekoladoholików!
Tarta czekoladowa z daktylami – kilka słów o przepisie
Istnieje wiele sposobów na połączenie czekolady i daktyli. To owoce, które są bardzo słodkie. Zmiksowane z odrobiną wody tworzą pastę przypominającą karmel. Zawierają jedynie naturalne cukry i błonnik, dlatego są zdrowsze od zwykłego, rafinowanego cukru stołowego. W poniższym przepisie służą do dosłodzenia zarówno spodu, jak i masy, którą wypełniona jest tarta. Całość przygotujesz bez pieczenia, a efekt jest nie tylko pyszny, ale również pożywny i sycący! Szukasz pomysłu na coś słodkiego i czekoladowego w letni dzień? Przygotuj kakaowe naleśniki na śniadanie lub właśnie tę tartę, a nie pożałujesz!
Tarta czekoladowa z daktylami – składniki
Aby przygotować tartę czekoladową z daktylami, potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Na spód przygotuj:
- 250 g suszonych daktyli,
- 250 g nerkowców,
- 100 g orzechów włoskich.
Możesz też użyć dowolnej mieszanki innych, ulubionych orzechów. Sprawdzą się też migdały, wiórki kokosowe lub pestki słonecznika.
Na masę potrzebujesz:
- 300 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
- 200 g śmietanki 30%,
- 30 g masła,
- 200 g suszonych daktyli,
- garść orzechów włoskich do dekoracji.
Tarta czekoladowa z daktylami – przygotowanie
Tarta czekoladowa z daktylami jest tak świetnym deserem, ponieważ nie wymaga pieczenia i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zacznij od przygotowania spodu:
- Daktyle zalej w naczyniu wrzącą wodą i odstaw na kilka minut. Gdy zmiękną, odciśnij nadmiar płynu, wrzuć do malaksera lub blendera i zblenduj. Następnie dodaj orzechy i zmiel całość na dość gładką, klejącą masę. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody.
- Masę umieść w formie do tarty, wyklejając dokładnie spód i boki. Odstaw do lodówki.
Następnie przygotuj masę czekoladową:
- Do rondelka wlej śmietankę. Podgrzewając na niezbyt dużym ogniu, doprowadź do wrzenia. Dodaj masło i wymieszaj. Gdy masło się rozpuści, zdejmij mieszankę z ognia.
- Dodaj posiekaną czekoladę do wciąż gorącej mieszanki śmietanowo-maślanej. Mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita. W razie potrzeby możesz ponownie delikatnie ją podgrzać.
- Wyjmij z lodówki przygotowany spód i rozsmaruj na nim cienką warstwę masy czekoladowej. Następnie ułóż na niej pokrojone daktyle. Delikatnie zalej pozostałą masą, aby daktyle się nie poprzesuwały (można użyć rękawa cukierniczego), wyrównaj wierzch.
- Udekoruj orzechami, kawałkami daktyli lub dodatkową czekoladą.
- Odstaw do przestudzenia.
Tartę można podawać od razu, choć najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin. Jeśli natomiast szukasz innych dekadenckich deserów, sprawdź ten przepis na babkę czekoladową z kawałkami czekolady.
No Comments