Blog

Tarta czekoladowa z daktylami

Masz ochotę na oryginalny, mocno czekoladowy deser? Wypróbuj tartę czekoladową z daktylami. Te bardzo słodkie, niemal karmelowe w smaku owoce świetnie komponują się z bogatym, kremowym wnętrzem ciasta. Co istotne, ten deser przygotujesz bez pieczenia, dlatego świetnie nadaje się nawet na gorące letnie dni. Sprawdź ten ciekawy przepis dla czekoladoholików!

Tarta czekoladowa z daktylami – kilka słów o przepisie

Istnieje wiele sposobów na połączenie czekolady i daktyli. To owoce, które są bardzo słodkie. Zmiksowane z odrobiną wody tworzą pastę przypominającą karmel. Zawierają jedynie naturalne cukry i błonnik, dlatego są zdrowsze od zwykłego, rafinowanego cukru stołowego. W poniższym przepisie służą do dosłodzenia zarówno spodu, jak i masy, którą wypełniona jest tarta. Całość przygotujesz bez pieczenia, a efekt jest nie tylko pyszny, ale również pożywny i sycący! Szukasz pomysłu na coś słodkiego i czekoladowego w letni dzień? Przygotuj kakaowe naleśniki na śniadanie lub właśnie tę tartę, a nie pożałujesz!

Tarta czekoladowa z daktylami – składniki

Aby przygotować tartę czekoladową z daktylami, potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Na spód przygotuj:

  • 250 g suszonych daktyli,
  • 250 g nerkowców,
  • 100 g orzechów włoskich.

 

Możesz też użyć dowolnej mieszanki innych, ulubionych orzechów. Sprawdzą się też migdały, wiórki kokosowe lub pestki słonecznika.

 

Na masę potrzebujesz:

  • 300 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 30 g masła,
  • 200 g suszonych daktyli,
  • garść orzechów włoskich do dekoracji.

Tarta czekoladowa z daktylami – przygotowanie

Tarta czekoladowa z daktylami jest tak świetnym deserem, ponieważ nie wymaga pieczenia i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zacznij od przygotowania spodu:

  1. Daktyle zalej w naczyniu wrzącą wodą i odstaw na kilka minut. Gdy zmiękną, odciśnij nadmiar płynu, wrzuć do malaksera lub blendera i zblenduj. Następnie dodaj orzechy i zmiel całość na dość gładką, klejącą masę. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody.
  2. Masę umieść w formie do tarty, wyklejając dokładnie spód i boki. Odstaw do lodówki.

 

Następnie przygotuj masę czekoladową:

  1. Do rondelka wlej śmietankę. Podgrzewając na niezbyt dużym ogniu, doprowadź do wrzenia. Dodaj masło i wymieszaj. Gdy masło się rozpuści, zdejmij mieszankę z ognia.
  2. Dodaj posiekaną czekoladę do wciąż gorącej mieszanki śmietanowo-maślanej. Mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita. W razie potrzeby możesz ponownie delikatnie ją podgrzać.
  3. Wyjmij z lodówki przygotowany spód i rozsmaruj na nim cienką warstwę masy czekoladowej. Następnie ułóż na niej pokrojone daktyle. Delikatnie zalej pozostałą masą, aby daktyle się nie poprzesuwały (można użyć rękawa cukierniczego), wyrównaj wierzch.
  4. Udekoruj orzechami, kawałkami daktyli lub dodatkową czekoladą.
  5. Odstaw do przestudzenia.

 

Tartę można podawać od razu, choć najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin. Jeśli natomiast szukasz innych dekadenckich deserów, sprawdź ten przepis na babkę czekoladową z kawałkami czekolady.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply