Tartaletki z czekoladą i marakują
06/02/2020
Tartaletki z czekoladą i marakują łączą w sobie wszystko to, co według wielu składa się na deser idealny. Mają idealnie kruchy spód oraz aksamitne wypełnienie, które wprost rozpływa się w ustach. Jeżeli dołożymy do tego miękkie i lekko kwaskowate owoce uzyskamy połączenie, jakiego nie powstydziłaby się nawet elegancka kawiarnia. Poznawszy przepis bazowy śmiało możesz eksperymentować z dodatkami oraz dekoracjami.
Jeżeli chodzi o gotowe tartaletki z czekoladą i marakują, to składają się one z trzech elementów:
- kruchego spodu,
- aksamitnego nadzienia,
- owocowej dekoracji.
Przygotowanie każdego z nich nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu, dlatego też decydując się na ten wypiek zrezygnuj z gotowców. Sięgnij raczej po wysokiej jakości składniki i przyrządź je zgodnie z naszymi wskazówkami. Tartaletki z czekoladą i marakują, które w ten sposób uzyskasz zachwycą Cię idealnym połączeniem, smaków, kolorów oraz faktur. Na pewno podbiją serca rodziny lub przyjaciół i nie jeden raz wrócą na Twój stół.
Baza z kruchego ciasta — przygotowanie i składniki
Do wykonania tartaletek potrzebujesz solidnej bazy, a taką stanowi kruche ciasto. Nie może ono być zbyt miękkie, aby nie rozpadało się w dłoni ani zbyt twarde. Powinno zachować swoją chrupkość i idealnie mieścić masę. Do jego wykonania potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- 1/2 cukru pudru,
- kostka masła.
Wszystkie składniki połącz i zagnieć, formując kulę. Zawiń ją w folię aluminiową i przełóż do lodówki na około godzinę. W tym czasie zajmij się masą.
Masa czekoladowa do wypełnienia tartaletek
To bardzo ważny etap — wykonanie idealnie aksamitnego, gęstego kremu czekoladowego ma ogromne znaczenie dla powodzenia całego wypieku. Dlatego nie warto wybierać składników gorszej jakości czy półproduktów nieznanego pochodzenia. Znacznie pewniej będzie sięgnąć po dobrą czekoladę z dużą zawartością kakao. Potrzebujesz:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
- 100 gramów masła,
- 100 gramów płynnej śmietanki słodkiej 36%.
Posiekaj czekoladę na małe kawałeczki i rozpuść w kąpieli wodnej. W rondelku połącz masło ze śmietanką i gotuj do momentu aż się rozpuści. Dodaj płynną czekoladę i wymieszaj, aż konsystencja będzie jednolita, a kolor ciepły brązowy.
Przygotowanie ciastek
Już niedługo tartaletki z czekoladą i marakują będą gotowe! Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Przygotuj formy na tartaletki i wypełni je, dokładnie wykładając dno oraz brzegi papilotek.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz w nim ciastka przez około kwadrans. Wcześniej nakłuj je widelcem (możesz też przyłożyć czymś ciężkim, np. ziarnami fasoli czy grochu, aby nie wyrosły). Wyjmij i przestudź, a następnie wypełnij masą czekoladową. Przełóż do lodówki, aby całość schłodziła się oraz stężała. Marakuję możesz pokroić na plasterki i zostawić do dekoracji lub razem z czekoladą włożyć do środka w formie nadzienia. Dobrym pomysłem jest ozdoba wypieków za pomocą ubitej śmietany.
No Comments