Blog

TOP3 dodatki do ciasteczek czekoladowych

Jeśli jesteś fanem klasycznych ciasteczek czekoladowych, to z pewnością zainteresuje cię, w jaki sposób można urozmaicić ich smak. Poznaj przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe i 3 najlepsze dodatki do tego ponadczasowego deseru!

Jak przygotować ciasteczka czekoladowe?

Do przygotowania ciasteczek czekoladowych wykorzystuje się składniki, które można bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym. Dzięki temu ich upieczenie jest w zasięgu ręki wszystkich amatorów słodyczy. Przed wzięciem się do dzieła, przyszykuj:

  • 300 g mąki,
  • 250 g masła,
  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel,
  • 100 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Postępuj według instrukcji.

  1. Nastaw piekarnik na temperaturę 190°C.
  2. Mąkę przesiej do miski. To samo zrób z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Odstaw na bok.
  3. Masło utrzyj z cukrem – w oddzielnej misce. Możesz wykorzystać do tego mikser lub ręczną trzepaczkę. Nie przerywając mieszania, dodaj jajka.
  4. Przesiane składniki suche dodaj do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.
  5. Posiekaj czekoladę i wsyp do miski z masą (oprócz czekolady na tym etapie można dodać również wybrane dodatki). Wymieszaj.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę równomiernie uformuj za pomocą łyżki w dowolnej wielkości ciastka, a następnie umieść w rozgrzanym piekarniku. Czas pieczenia wynosi około 6-8 minut.

Tak przygotowane ciasteczka po ostudzeniu świetnie nadadzą się jako poczęstunek na każdą okazję. Bez obaw można je zapakować w pojemnik i zabrać do pracy, szkoły czy na wyjazd. Na dodatek przedstawiony powyżej przepis na ciasteczka czekoladowe daje spore możliwości pod względem dopasowania dodatków. Oto nasze propozycje!

Ciasteczka czekoladowe z rodzynkami

Rodzynki w serniku to składnik, który uchodzi w społeczeństwie za dość kontrowersyjny. Takie rozwiązanie ma zarówno zagorzałych przeciwników, jak i zapalonych zwolenników. Aby nie wzbudzać niepotrzebnych awantur, znacznie lepiej dodać rodzynki do uwielbianych przez większość osób ciasteczek czekoladowych. Z pewnością zadowoli to wszystkich miłośników tych bakalii, a osoby sceptycznie do nich nastawione – może zachęcić do zmiany zdania.

Ciasteczka czekoladowe z orzechami

Do ciasteczek czekoladowych, oprócz oczywistego składnika, jakim jest pokruszona czekolada, możesz dodać również wszelkiego rodzaju orzechy. Doskonale nadadzą się do tego orzechy włoskie, nerkowce, orzechy laskowe oraz fistaszki. Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami, do ciasteczek dodaj nieco pistacji.

Ciasteczka czekoladowe ze słonecznikiem

Słonecznik ma lekki i świeży smak, co w zestawieniu z czekoladą tworzy świetne połączenie. Jeśli należysz do grona osób, które uwielbiają te miękkie i smaczne pestki, koniecznie dodaj je do deseru. Ciastka czekoladowe z dodatkiem słonecznika to ponadczasowy sposób na pyszną słodką przekąskę.

 

Musisz wiedzieć, że tylko od ciebie zależy, jakie składniki dodasz do swoich wypieków. Możesz więc z powodzeniem skomponować ciasteczka idealne!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply