Blog

Tort chałwowo-orzechowy z chrupiącą bezą

blok czekoladowy

Tort to idealna propozycja nie tylko na urodziny czy inną specjalną okazję, ale na każdy dzień! Życie jest za krótkie na to, żeby jeść takie przysmaki tylko podczas ważnych uroczystości. Zwłaszcza jeśli są tak pyszne jak ten – chałwowo-orzechowy, z cudownie chrupiącą bezą. To połączenie smaków przypadnie do gustu każdemu. Chcesz zaskoczyć najbliższych swoimi umiejętnościami cukierniczymi? Sprawdź ten przepis!

 

Przygotowanie tortu zajmuje kilka godzin. Jednak warto poświęcić ten czas dla tak wspaniałego efektu.

 

Jak zrobić tort chałwowo-orzechowy z chrupiącą bezą?

Tort składa się z trzech warstw: biszkoptu czekoladowego, bezy i kremu chałwowego.

Składniki na ciasto:

  • 250 g zmielonych orzechów laskowych,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 g cukru,
  • 1 tabliczka czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 140 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 4 jajka.

Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali, a następnie odstaw do wystygnięcia. Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ubijania masy powoli dodawaj do niej po jednym jajku. Orzechy wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.

Suche składniki wsyp do mokrych i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj przestudzoną czekoladę i połącz składniki.

Dno tortownicy o średnicy 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Do środka wlej ciasto i wyrównaj. Piecz biszkopt czekoladowy przez 30 minut w piecu rozgrzanym do 180℃ do suchego patyka. Kiedy wypiek będzie gotowy, wyłącz piec i wystudź ciasto na kratce.

Więcej porad na temat pieczenia idealnego biszkoptu znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/.

 

Wykonanie bezy

Beza wymaga cierpliwości, pamiętaj o tym!

Składniki:

  • 5 białek,
  • 280 g cukru,
  • 18 g mąki ziemniaczanej,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Białka z dodatkiem soli ubij na wysokich obrotach. Kiedy piana będzie sztywna, zacznij dodawać partiami cukier. Miksuj do momentu, aż się rozpuści. W połowie ubijania wlej sok z cytryny. Pod koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszaj składniki. Beza powinna być lśniąca i sztywna.

Na papierze do pieczenia odrysuj obwód tortownicy. W wyznaczone miejsce przełóż masę i wyrównaj. Piecz bezę przez 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 120℃ z termoobiegiem. Kiedy wypiek delikatnie się przyrumieni, wyłącz piec i pozostaw ciasto w środku, aż całkowicie wystygnie.

 

Przygotowanie kremu chałwowego

Masa chałwowa to prawdziwe serce tego tortu!

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 375 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 10 ml ekstraktu waniliowego,
  • 75 g mąki ziemniaczanej,
  • 300 g chałwy waniliowej,
  • 375 g masła w temperaturze pokojowej.

200 ml mleka wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałej części płynu dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną, a następnie zmiksuj. Kiedy posłodzone mleko się zagotuje, dodaj do niego mieszankę mączno-jajeczną i energicznie wymieszaj, aby pozbyć się grudek. Ugotuj budyń, a następnie pozostaw do wystygnięcia.

Chałwę pokrój nożem. Masło utrzyj na delikatną masę, a potem dodaj do niego porcjami przygotowany budyń. Na końcu dodaj chałwę i wszystko starannie zmiksuj.

 

Wykonanie tortu

Na czekoladowo-orzechowy biszkopt wyłóż połowę przygotowanego kremu. Następnie na wierzch połóż lekką bezę i przykryj ją pozostałą częścią nadzienia. Górę ciasta możesz posypać np. prażonymi orzechami lub startą czekoladą.

 

Smacznego!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/klasyczne-brownie/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply