Tort potrójnie czekoladowy – jak go zrobić?
10/01/2020
Przed Tobą przepis na tort o delikatnej konsystencji, który subtelnie pieści kubki smakowe i sprawia, że jeden kawałek to zdecydowanie za mało. To idealna propozycja na jesień lub zimę, kiedy brakuje energii i dobrego nastroju. Tort potrójnie czekoladowy to deser, który zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Sięgnij po ten przepis, a z pewnością szybko do niego wrócisz!
Masz dość klasycznych, biszkoptowych tortów przekładanych ciężką, maślaną masą? Jeśli chcesz skosztować czegoś lekkiego i delikatnego o wyjątkowej teksturze i ciekawym smaku, wypróbuj przepis na tort potrójnie czekoladowy. Sprawdź!
Przepis na tort potrójnie czekoladowy!
Z przygotowanej porcji przygotujesz tort o średnicy 25 cm. Zanim przystąpisz do jego wykonywania, zadbaj o odpowiednio dużą formę, wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160°C
Składniki na spód:
- 110 g masła,
- 250 g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 5 jajek rozmiar M,
- ⅓ szklanki brązowego cukru,
- szczypta soli.
Masło wraz z pokrojoną na kawałki czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki, wyłącz palnik i pozostaw do wystygnięcia. Oddziel żółtka od białek. Do schłodzonej czekolady dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Białka ubij, a przed końcem zacznij dodawać stopniowo cukier. ⅓ gotowej piany połącz z czekoladową masą, wymieszaj i dodaj pozostałą część białek. Tak przygotowane ciasto przelej do formy i piecz przez 18 minut do momentu, aż ciasto urośnie, a środek będzie elastyczny. Biszkopt czekoladowy wystudź w formie.
Składniki na ciemną warstwę z gorzkiej czekolady:
- 250 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 6 łyżek gorącej wody,
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 i ⅔ szklanki zimnej śmietanki kremówki,
- 1 i ¼ łyżki masła,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli.
W misce wymieszaj kakao z gorącą wodą i pozostaw do wystygnięcia. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Gdy masa będzie płynna, odstaw ją do wystygnięcia. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę ze szczyptą soli, a pod koniec dodaj cukier puder. Do ⅓ ubitej śmietany dodaj masę czekoladową, a gdy składniki się połączą, wlej pozostałą ubitą śmietanę i delikatnie pomieszaj.
Gotowy mus przełóż na wystudzone ciasto, uderz formą kilka razy o stół, aby pozbyć się bąbelków powietrza, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Składniki na jasną warstwę z białej czekolady:
- 1 ¼ łyżeczki żelatyny,
- 1 ¼ łyżki wody,
- 250 g czekolady białej E.Wedel,
- 1 ¾ szklanki zimnej śmietanki kremówki.
Do garnka wlej wodę i dodaj żelatynę. Składniki podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, a gdy żelatyna się rozpuści, odstaw roztwór do wystygnięcia. W rondlu z grubym dnem podgrzej połowę śmietanki kremówki, wyłącz palnik i wlej żelatynę, następnie zamieszaj i dodaj posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszaj tak długo, aby połączyły się w gładki mus.
Pozostałą część śmietanki ubij na sztywną pianę. ⅓ ubitej śmietany dodaj do musu i zamieszaj, następnie wlej pozostałą część i delikatnie połącz za pomocą łyżki.
Tak przygotowany mus wylej na ciasto i ponownie umieść tort w lodówce na 3-4 godziny.
Przed podaniem posyp tort tartą czekoladą mleczną E.Wedel.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-tort-wegierski-tort-czekoladowy-z-wisniami-i-alkoholem/
No Comments