Tort z polewą z białej czekolady – Twoja smakowa rozkosz!
08/04/2022
Smaczny i niezwykle elegancki tort składa się z trzech warstw wypełnionych przepyszną masą kremową. Całą słodkość wykończoną białą czekoladą przełamuje kwaskowy posmak dżemu z wiśni oraz dekoracyjne czekoladki kawowe. Ten tort nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje. Musisz go wypróbować! Będziesz to Twój wielki sukces i hit na wyjątkowe okazje.
Tort z polewą z białej czekolady – składniki
Na ciasto:
- 1 ½ tabliczki posiekanej czekolady białej E.Wedel,
- 300 ml mleka,
- 260 g mąki pszennej typ 450,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 125 g miękkiego masła,
- 200 g cukru,
- 2 duże jajka.
Na krem:
- 5 białek,
- 300 g cukru,
- 375 g masła,
- 1 ½ tabliczki czekolady białej E.Wedel,
- 10 ml ekstraktu waniliowego.
Na polewę:
- tabliczka czekolady białej E.Wedel,
- 60 ml śmietanki 30%.
Dodatkowo:
- słoik dżemu wiśniowego,
- 250 ml gorzkiej herbaty,
- opakowanie pralin Coffee Box E.Wedel.
Jak przygotować tort z polewą z białej czekolady?
Wbrew pozorom wysiłek, który musisz włożyć w pieczenie tortu, nie jest wcale większy, niż wtedy, gdy robisz ciasto czekoladowe z truskawkami i białą czekoladą. Wystarczy postępować zgodnie z poniższym przepisem.
Przygotowanie ciasta
- W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z mlekiem i odstaw do ostygnięcia.
- Nasmaruj lub wyłóż papierem do pieczenia dwie tortownice o średnicy 20 cm.
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C, grzanie góra-dół.
- Do miski przesiej i dobrze wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
- W misce miksera utrzyj na puszystą masę masło, cukier i wanilię.
- Pod koniec ubijania dodawaj pojedynczo jajka.
- Używając miksera na niskich obrotach (lub ręcznie), na przemian dodawaj suche składniki i rozpuszczoną czekoladę, zaczynając i kończąc na mące.
- Przełóż ciasto do foremek.
- Piecz ok. 35 minut.
- Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na 15 minut. Następnie wyjmij je z formy i pozwól krążkom całkowicie ostygnąć.
- Gdy ciasto będzie zimne, przekrój każdy blat na dwie równe części.
Wykonanie kremu
- W misce szklanej lub ze stali nierdzewnej umieść białka i cukier.
- W kąpieli wodnej (woda w garnku nie może dotykać dna miski) ubij białka ręcznie, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Gotową masę przenieś do miksera i ubijać na wysokich obrotach, aż powstanie z niej gęsta, jędrna i lekko ciepła beza (około 10 minut).
- W międzyczasie rozpuść białą czekoladę i odstaw do ostygnięcia.
- Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj kawałki masła.
- Dodaj schłodzoną, ale wciąż płynną białą czekoladę oraz ekstrakt waniliowy i ubij na puszysty krem.
Gdy krem będzie gotowy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę ze śmietaną i odstaw do ostygnięcia.
Jak złożyć tort z polewą z białej czekolady?
Składanie tortu rozpocznij od nasączenia każdego blatu herbatą. Następnie złóż go w kolejności:
- ciasto,
- dżem wiśniowy,
- ciasto,
- krem,
- ciasto,
- krem,
- ciasto,
- dżem wiśniowy,
- polewa z białej czekolady.
Pamiętaj, by polewę wylać na górę ciasta i pozwolić jej rozpłynąć się na boki. Wówczas szpatułką wyrównaj jej powierzchnię i rozłóż czekoladę równomiernie na całym torcie. Górę ozdób kawowymi pralinkami. Gotowy tort włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Smakowa rozkosz gwarantowana!
No Comments