Blog

Warstwowy sernik czekoladowy na zimno – przepis

Nie ma osoby, która nie podniesie ręki do góry na pytanie: komu sernika na zimno? Idealny na upalne lato. Delikatna, kremowa masa sprawia, że jeden kawałek to za mało. Do tego przyjemne słońce, pyszna kawa… nie może być lepszego połączenia. A jednak… Czekolada. Choć kojarzy się z jesiennymi wieczorami, to nie warto z niej rezygnować również latem. Razem z sernikiem na zimno stanowi coś obłędnego.

Czekoladowy sernik na zimno przypadnie do gustu każdemu fanowi zarówno serników, jak
i czekolady. Najlepiej, jeśli sięgniesz po prawdziwą czekoladę z dużą zawartością kakao, tak jak w przypadku czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel. Świetny skład produktu jest gwarancją udanego deseru.

Jak przygotować czekoladowy sernik na zimno?

Do wykonania tego przysmaku nie będziesz potrzebować piekarnika. Ale przygotuj miejsce na półce w lodówce. Dobrze jest sprawdzić, czy wybrana przez ciebie forma zmieści się
w środku.

Wykonanie ciasta dzieli się na trzy etapy.

I etap – spód

Składniki:

  • 300 gramów ulubionych, kruchych ciastek,
  • 6 łyżek masła.

W garnuszku roztop masło. Ciastka umieść w malakserze i rozdrobnij je. Pokruszone ciasteczka połącz z masłem. Wyłóż masę na dno tortownicy i ugnieć na płaski spód.

Ciasto powinno być grube na około 2 centymetry. Umieść brytfankę w lodówce.

II etap – masa czekoladowa

Serce czekoladowego sernika na zimno stanowi pyszna, kremowa i delikatna masa. Do jej wykonania potrzebujesz:

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka),
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • ¾ szklanki cukru pudru.

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę pokrój na kawałki, wsyp do garnka, dodaj cukier i podgrzej, aż całość się rozpuści. Wystudź do temperatury pokojowej. Następnie do czekolady dodawaj po łyżce zmielonego sera. Powoli, tak, żeby uzyskać gładką masę.

Rada: jeśli przypadkiem czekolada się nie rozpuści do końca, podgrzej delikatnie masę
i pomieszaj. Wtedy znikną wszystkie grudki.

Wyłóż gotową masę na spód z ciasteczek. Ponownie wstaw czekoladowy sernik na zimno do lodówki.

III etap – polewa czekoladowa

Czym byłby prawdziwy czekoladowy sernik na zimno bez gęstej polewy czekoladowej? Zadbaj o ten szczegół, a dzięki temu zyskasz aprobatę nawet najbardziej wymagających gości.

Składniki:

  • tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E. Wedel,
  • 1 łyżka masła 82%,
  • 2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego.

W garnku umieść masło i olej. Podgrzej tłuszcz i dodaj połamaną czekoladę. Na małym ogniu mieszaj zawartość, aż uzyskasz gładką polewę. Lekko schłodzoną wylej na czekoladowy sernik na zimno.

Ciasto będzie gotowe na drugi dzień. Musi być cały czas przechowywane w lodówce.
W innym przypadku masa się rozpuści. Podawaj od razu po pokrojeniu.

Ciekawe urozmaicenie

Jeśli chcesz zaskoczyć gości nową odsłoną czekoladowego sernika na zimno, to wypróbuj wersję z frużeliną malinową lub powidłami śliwkowymi.

Na ciasteczkowy spód nałóż cienką warstwę owoców. Dalej postępuj według wyżej wymienionych składników. Kwaśny smak owoców zrównoważy słodycz czekolady.

Innym sposobem na urozmaicenie sernika jest udekorowanie go świeżymi owocami, takimi jak truskawki, jagody, maliny, wiśnie czy porzeczki. Takie połączenie docenią zwłaszcza dzieci.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply