Blog

Wielkanocna babka czekoladowa

Babeczki czekoladowe

Wielkanocna babka to ciasto, które zawsze wychodzi i bez którego nikt nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Lekka, puszysta i wilgotna a do tego łatwa w przygotowaniu.
Długo zachowuje świeżość i warto upiec ją nie tylko od święta.


Babka to proste i klasyczne ciasto bez zbędnych dodatków. To właśnie w prostocie tkwi jej sekret.
Można przygotować ją w wersji klasycznej piaskowej, cytrynowej lub czekoladowej. Każdy znajdzie coś, co zachwyci jego podniebienie. Nasza propozycja to wielkanocna babka czekoladowa niczym brownie.
Jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę.

Jak upiec idealną babkę czekoladową?

Ciasto czekoladowe – przepis

Wilgotne jak brownie, puszyste jak biszkopt a jednocześnie kruche ciasto, przygotujesz z następujących składników:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E. Wedel
  • 100 g drobnego cukru (jeśli chcesz, aby deser był mniej słodki, zmniejsz ilość cukru)
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • Tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E. Wedel
  • Pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki zmielonego kardamonu (opcjonalnie – jeśli chcesz dodać babce wyjątkowego smaku)

Sposób przygotowania babki czekoladowej:

 

Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

  1. Suche składniki (mąka, kakao, proszek do pieczenia, kardamon) przesiej przez sitko.
  2. Wlej mleko do niewielkiego garnka, dodaj do niego posiekaną czekoladę i gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu czekolady zdejmij sos z ognia.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem za pomocą kuchennej rózgi lub miksera. Ucieraj, aż do uzyskania białej puszystej masy.
  4. Do masy pojedynczo dodawaj jajka nie przerywając miksowania.
  5. Wystudzoną czekoladę z mlekiem dolewaj stopniowo do masy, miksuj do połączenia składników.
  6. Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj tylko do momentu ich połączenia.
    Pamiętaj, aby mieszać w jednym kierunku, dzięki temu nie powstanie zakalec.
  7. Przygotuj dużą formę do babki, wysmaruj ją masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180°C przez 45 minut lub do suchego patyczka
  9. Po upieczeniu przestudź ciasto, następnie wyjmij z formy i umieść na kratce do całkowitego wystudzenia.

Jak podawać babkę czekoladową?

Babkę czekoladową można serwować wraz z filiżanką świeżo palonej kawy czy herbaty. Chociaż babka doskonale smakuje bez dodatków, można posypać ją cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Jeśli chcesz przełamać słodycz ciasta, przygotuj polewę z gorzkiej czekolady:

Składniki na polewę:

  • Tabliczka gorzkiej czekolady klasycznej 64% E. Wedel
  • 50 g masła

Sposób przygotowania polewy:

  1. W niewielkim garnku rozpuść masło na małym ogniu
  2. Zdejmij garnek z palnika i dodaj posiekaną czekoladę
  3. Mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji
  4. Odstaw do wystudzenia – im bardziej wystudzisz masę, tym gęstsza będzie polewa.

Sposobem na upieczenie idealnego czekoladowego ciasta są przede wszystkim dobrej jakości składniki, szczególnie czekolada z wysoką zawartością kakao jak i samo kakao. To właśnie te elementy są podstawą w każdym czekoladowym cieście!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply