Wilgotne ciasto czekoladowe o smaku kremu czekoladowego
02/05/2021
Słoik po brzegi wypełniony słodkim kremem orzechowym to obiekt westchnień każdego łasucha. Miłośnikom kremów orzechowych i czekoladowych na pewno przypadnie do gustu ciasto, w którym główną rolę będą grały właśnie te dwa składniki. Przepis na ten wypiek jest tak łatwy, że do pomocy w upieczeniu tego przysmaku można zaangażować także dzieci. Jeśli macie ochotę na „coś słodkiego”, a nie lubicie sklepowych łakoci, przygotujcie niebanalne wilgotne ciasto czekoladowe!
Lubicie nieskomplikowane przepisy i domowe wypieki? W takim razie musicie spróbować ciasta z dodatkiem nutelli. Mimo że nie będziecie potrzebować żadnych wyszukanych składników, a większość z nich znajdziecie w kuchennej szafce, to efekt będzie spektakularny. Intensywny zapach, głęboki smak i atrakcyjny wygląd – takie będzie upieczone przez was wilgotne ciasto czekoladowe o smaku nutelli. Możecie sprawić sobie taką przyjemność bez okazji, ale wypiek ten świetnie sprawdzi się także na rodzinnych przyjęciach.
Czego potrzebujesz do upieczenia wilgotnego ciasta czekoladowego o smaku kremu czekoladowego z orzechami?
Jeżeli kiedykolwiek piekłeś ciasto czekoladowe, przepis ten nie będzie dla ciebie niczym trudnym. Lista produktów, które musisz mieć pod ręką, nie jest też długa. Przygotuj:
- kostkę masła (200 g)
- 200 g dowolnego kremu czekoladowego
- 7 jajek
- 250g cukru
- ¼ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- szklankę mąki pszennej
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Możesz też wykończyć swoje ciasto efektowną i pyszną polewą. Aby ją zrobić, potrzebujesz:
- 5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mleka
- kostkę margaryny.
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe o smaku kremu czekoladowego
Zanim zaczniesz przygotowywać swoje wilgotne ciasto czekoladowe, rozgrzej piekarnik do 180° C, a tortownicę (najlepiej o średnicy 26 cm) wysmaruj masłem. Następnie:
- sypkie składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao, dokładnie wymieszaj
- przy pomocy miksera utrzyj masło z cukrem – powstała masa powinna być puszysta i mieć jednolitą konsystencję
- do masy tej powoli dodawaj krem czekoladowy – pamiętaj, aby nie wyłączać miksera i cały czas mieszać ciasto
- następnie, ciągle mieszając, dodawaj stopniowo sypkie składniki, mleko oraz żółtka
- na końcu ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz je z masą – użyj do tego łyżki.
Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy i piecz je około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, nakłuj je drewnianym patyczkiem. Jeżeli będzie on suchy, wyjmij wypiek z pieca, a w przypadku, gdy przylepi się do niego surowa masa, piecz swoje ciasto jeszcze kilka minut.
Czas potrzebny na pieczenie wystarczy ci do tego, aby zająć się wykonaniem polewy. W tym celu rozpuść margarynę, mleko oraz cukier i kakao w małym garnku. Musisz cały czas mieszać swoją polewę, aby nie przywarła do dna. Kiedy wszystkie składniki rozpuszczą się i stworzą błyszczącą masę czekoladową, zdejmij garnek z palnika i pozwól jej ostygnąć.
W momencie, gdy ciasto i polewa będą miały temperaturę pokojową, możesz oblać nią swój wypiek. Jeśli lubisz właśnie tego typu smakołyki, powinieneś spróbować upiec też wilgotne brownie. Kakao zastępuje w nim roztopiona czekolada, dlatego równie trudno mu się oprzeć.
No Comments