Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami
06/01/2021
Jabłka, orzechy i czekolada to idealne trio, z którego można wyczarować naprawdę smaczny deser – na każdą okazję. Przyrządzisz z nich idealnie wilgotne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe. Poznaj sprawdzony przepis, do którego będziesz często wracać. To gwarantowane!
Jeżeli uwielbiasz ciastka czekoladowe z orzechami albo muffiny czekoladowe z kawałkami jabłek, to ciasto przypadnie Ci do gustu. Intensywnie czekoladowe, miękkie i wilgotne, z wyrazistą nutą orzechów włoskich. Jego zaletą jest również to, że długo zachowuje świeżość, ale… na pewno nie będzie Ci dane się o tym przekonać! Ciasto czekoladowe jest tak pyszne, że znika zaraz po ostygnięciu i pokrojeniu na kawałki.
Przepis na ciasto czekoladowe z kawałkami jabłek i orzechami
Lista składników potrzebnych do przygotowania wypieku jest dość długa. Na szczęście wszystkie produkty są łatwo dostępne – istnieje duże prawdopodobieństwo, że nawet masz je w domu.
Na ciasto będziesz potrzebować:
- 4 jabłek,
- 2 szklanek mąki pszennej,
- 3 jajek,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (gęstego),
- ½ szklanki oleju,
- 1 szklanki cukru (lub mniej),
- 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Powyższe ilości będą odpowiednie do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Jeżeli chcesz zwiększyć jego ilość, musisz dobrać odpowiednie proporcje. W przeciwnym razie ciasto będzie zbyt niskie.
Aby zrobić polewę czekoladową, przygotuj:
- 90 g czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
- ¼ szklanki śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżkę masła.
Sposób postępowania krok po kroku znajdziesz poniżej. Jeśli wiesz, jak przygotować muffiny czekoladowe, z przyrządzeniem tego ciasta nie będziesz mieć żadnego problem!
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i ustaw go na tryb grzania góra-dół.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę.
- Gdy masa jajeczna zwiększy swoją objętość, stopniowo dodawaj jogurt i olej.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Dodaj orzechy oraz jabłka.
- Całość wymieszaj łyżką – tylko do połączenia składników.
- Surowe ciasto przełóż do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem.
- Do formy przelej ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 50-60 minut.
- Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową.
- Śmietanę kremówkę umieść w rondelku. Dodaj masło i zagotuj.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj rozdrobnioną czekoladę. Pozostaw chwilę, a następnie wymieszaj – aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gdy polewa czekoladowa nieco zgęstnieje (musi ostygnąć), polej wierzch ciasta. Opcjonalnie możesz posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Z krojeniem ciasta wstrzymaj się do momentu zastygnięcia polewy. Wypiek podawaj pokrojony w trójkąty lub kwadraty – w zależności od tego, jaką blaszkę wybierzesz.
Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami doskonale smakuje w towarzystwie lodów czekoladowych (lub innych ulubionych) albo bitej śmietany.
Smacznego!
No Comments