Wiśniowe babeczki czekoladowe
06/28/2021
Ciasto czekoladowe to uniwersalny deser, który sprawdzi się jako słodka przekąska na różne okazje. Będzie doskonałym wyborem jako dodatek do kawy lub poczęstunek dla gości. Wszystko zależy od tego, w jakiej formie je przygotujesz i jakich dodatków użyjesz. My proponujemy szybkie i smaczne wiśniowe babeczki czekoladowe, które pięknie wyglądają i wyśmienicie smakują.
Jeżeli znudziło Ci się klasyczne ciasto i szukasz dla niego prostszej alternatywy, babeczki będą niezastąpione do tej roli. Nie wymagają czasochłonnego przygotowania ani dostępu do skomplikowanych składników. Zobacz, jak je zrobić!
Wiśniowe babeczki czekoladowe – przepis
Babeczki to doskonałe rozwiązanie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub zjawią się niezapowiedziani goście. Ich zrobienie zajmie Ci niewiele czasu, a większość składników znajdziesz w swojej kuchni. Muffiny czekoladowe są też wygodne w serwowaniu, gdyż nie wymagają dzielenia na porcje i estetycznie się prezentują na talerzu. Czego będziesz potrzebował i jak zrobić obłędne w smaku wiśniowe babeczki czekoladowe? Sprawdź!
Składniki na ciasto:
- 100 g masła,
- 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E. Wedel,
- 120 ml mleka,
- 250 g mąki tortowej,
- 130 g cukru,
- szczypta cukru wanilinowego,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 10 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 400 g wiśni.
Składniki na polewę:
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 45 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel.
Do wykonania babeczek możesz użyć świeżych lub mrożonych wiśni. Sprawdzą się też owoce w syropie, gdyż muffiny w każdej wersji będą idealnie smakować. Ciasto przypomina w smaku klasyczne brownie, jest wilgotne i intensywne w smaku. Do dekoracji możesz użyć bitej śmietany, cukrowych ozdób lub serwować babeczki bez dodatków ozdobnych.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukry, kakao oraz proszek do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszaj.
- W rondelku rozpuść masło i połamane na małe kawałki 180 g czekolady.
- Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj jajka i mleko. Przy pomocy trzepaczki połącz wszystkie składniki i zdejmij z ognia do ostygnięcia.
- Nastaw piekarnik na 180°C, tryb grzania termoobieg i przygotuj papilotki lub foremki do pieczenia babeczek.
- Po przestygnięciu czekoladowej masy wymieszaj ją z sypkimi składnikami i dodaj wiśnie.
- Tak przygotowane ciasto rozłóż równomiernie do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
W czasie, gdy babeczki się pieką, przygotuj polewę. W tym celu wystarczy tylko rozpuścić na małym ogniu śmietankę kremówkę z 45 g czekolady, aby powstała jednolita masa. Po wyjęciu muffinek z piekarnika rozprowadź na nich lekko przestygniętą polewę. Babeczki możesz udekorować wiśniami, bitą śmietaną i listkiem mięty.
Wiśniowe babeczki czekoladowe – alternatywny przepis
Jeżeli nie masz dostępu do wiśni, możesz użyć innych owoców. Dla przełamania intensywnego smaku czekolady sprawdzi się też konfitura z dużymi kawałkami owoców lub ulubiona mieszanka bakalii. Babeczki czekoladowe są tak wdzięcznym deserem, że możesz eksperymentować z przepisem, a mimo to zawsze wyjdą idealne.
Smacznego!
No Comments