Blog

Wiśniowe babeczki czekoladowe

Ciasto czekoladowe to uniwersalny deser, który sprawdzi się jako słodka przekąska na różne okazje. Będzie doskonałym wyborem jako dodatek do kawy lub poczęstunek dla gości. Wszystko zależy od tego, w jakiej formie je przygotujesz i jakich dodatków użyjesz. My proponujemy szybkie i smaczne wiśniowe babeczki czekoladowe, które pięknie wyglądają i wyśmienicie smakują.

 

Jeżeli znudziło Ci się klasyczne ciasto i szukasz dla niego prostszej alternatywy, babeczki będą niezastąpione do tej roli. Nie wymagają czasochłonnego przygotowania ani dostępu do skomplikowanych składników. Zobacz, jak je zrobić!

Wiśniowe babeczki czekoladowe – przepis

Babeczki to doskonałe rozwiązanie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub zjawią się niezapowiedziani goście. Ich zrobienie zajmie Ci niewiele czasu, a większość składników znajdziesz w swojej kuchni. Muffiny czekoladowe są też wygodne w serwowaniu, gdyż nie wymagają dzielenia na porcje i estetycznie się prezentują na talerzu. Czego będziesz potrzebował i jak zrobić obłędne w smaku wiśniowe babeczki czekoladowe? Sprawdź!

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła,
  • 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E. Wedel,
  • 120 ml mleka,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 130 g cukru,
  • szczypta cukru wanilinowego,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 10 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 400 g wiśni.

 

Składniki na polewę:

  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 45 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel.

 

Do wykonania babeczek możesz użyć świeżych lub mrożonych wiśni. Sprawdzą się też owoce w syropie, gdyż muffiny w każdej wersji będą idealnie smakować. Ciasto przypomina w smaku klasyczne brownie, jest wilgotne i intensywne w smaku. Do dekoracji możesz użyć bitej śmietany, cukrowych ozdób lub serwować babeczki bez dodatków ozdobnych.

 

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukry, kakao oraz proszek do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszaj.
  2. W rondelku rozpuść masło i połamane na małe kawałki 180 g czekolady.
  3. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj jajka i mleko. Przy pomocy trzepaczki połącz wszystkie składniki i zdejmij z ognia do ostygnięcia.
  4. Nastaw piekarnik na 180°C, tryb grzania termoobieg i przygotuj papilotki lub foremki do pieczenia babeczek.
  5. Po przestygnięciu czekoladowej masy wymieszaj ją z sypkimi składnikami i dodaj wiśnie.
  6. Tak przygotowane ciasto rozłóż równomiernie do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.

 

W czasie, gdy babeczki się pieką, przygotuj polewę. W tym celu wystarczy tylko rozpuścić na małym ogniu śmietankę kremówkę z 45 g czekolady, aby powstała jednolita masa. Po wyjęciu muffinek z piekarnika rozprowadź na nich lekko przestygniętą polewę. Babeczki możesz udekorować wiśniami, bitą śmietaną i listkiem mięty.

Wiśniowe babeczki czekoladowe – alternatywny przepis

Jeżeli nie masz dostępu do wiśni, możesz użyć innych owoców. Dla przełamania intensywnego smaku czekolady sprawdzi się też konfitura z dużymi kawałkami owoców lub ulubiona mieszanka bakalii. Babeczki czekoladowe są tak wdzięcznym deserem, że możesz eksperymentować z przepisem, a mimo to zawsze wyjdą idealne.

 

Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply