Blog

Wykwintne ciasto francuskie z czekoladą – przepis

Ciasto francuskie z czekolada

Kruche, chrupiące, a jednocześnie wyjątkowo subtelne – właśnie takie jest ciasto francuskie. Z czekoladą będzie smakowało jeszcze lepiej! Chcesz się o tym przekonać? Zobacz, jak stworzyć wykwintny i nietuzinkowy deser, który oczaruje nawet najbardziej wymagających. Podpowiadamy, jak go przygotować krok po kroku.

Ciasto francuskie z czekoladą – z gotowym ciastem francuskim czy tym domowym?

Ciasto francuskie nie ma sobie równych – żadne inne po upieczeniu nie ma tak oryginalnej konsystencji oraz smaku. Jednak jego samodzielne przygotowanie może być poważnym wyzwaniem kulinarnym. Dlaczego? Przede wszystkim, ponieważ proces jego tworzenia jest bardzo czasochłonny. Po zagnieceniu podstawowego ciasta, należy je „rozprasowywać” z ciepłym masłem, tworząc kolejne warstwy – to dzięki temu smakuje potem niczym delikatne, kruche płatki. Dlatego, jeżeli nie czujesz się na siłach (pod względem czasu czy umiejętności), aby je stworzyć, nie przejmuj się! Swoje ciasto francuskie z czekoladą możesz przygotować, sięgając po gotowy produkt – czyli rolkę ciasta prosto ze sklepowej półki.

Pamiętaj: mimo wszystko lepiej sprawdzi się ciasto świeże, a nie mrożone, choć i to drugie ma swoich zwolenników. Pewne jest jedno, aby przygotowane przez Ciebie ciasto francuskie z czekoladą smakowało naprawdę dobrze, musisz zadbać o wysoką jakość wszystkich składników.

Jak przygotować ciasto francuskie z czekoladą?

Jeśli masz już rolkę ciasta ze sklepu, czas zgromadzić pozostałe składniki, dzięki którym szybko i prosto powstanie Twoje ciasto francuskie z czekoladą. Czego potrzebujesz?

Przede wszystkim – czekolady. Możesz wykorzystać klasyczną, deserową, mleczną a nawet białą – wszystko zależy od Twoich preferencji. Ważne jednak, by wybrać tabliczkę najlepszej jakości – najlepiej kultowego i sprawdzonego E.Wedel. Dzięki temu zyskasz pewność, że czekolada rozpuści się zgodnie z oczekiwaniem i nada deserowi wyrafinowanego smaku.

I teraz pojawia się pytanie: w jakiej formie połączyć ją z ciastem francuskim? Opcji jest kilka.

  1. Po linii najmniejszego oporu: przygotuj ciasto francuskie z czekoladą, zawijając kostki (lub mniejsze kawałki) tej słodkości w cieście, a następnie piekąc je w tej postaci.
  2. W bardziej wyrafinowanej wersji: stwórz prosty krem czekoladowy poprzez roztopienie czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki-kremówki. Jeżeli chcesz mu nadać wykwintnego aromatu, mogą do niego trafić także cynamon, kardamon, imbir, a nawet płatki chilli!
  3. Wykorzystaj czekoladę jako polewę na upieczone ciasto francuskie.

Decyzja należy do Ciebie!

Ciasto francuskie z czekoladą: jak zawijać?

Jeżeli decydujesz się na wersję „ciasto francuskie z czekoladą w postaci kremu”, najlepiej, jeśli zawiniesz je jak roladę – a zatem w rulon i upieczesz w tej postaci. Gdy zaś do ciasta mają trafić kawałki czekolady, pokrój placek na prostokąty lub kwadraty i twórz np. sakiewki lub rożki – zgodnie z upodobaniami.

Pamiętaj, że ten przepis możesz wzbogacić w dowolny sposób. Ciasto francuskie z czekoladą możesz podawać np. z musem owocowym (malinowy lub truskawkowy będą idealne), dodać do niego ulubione bakalie czy inne składniki. Poeksperymentuj, aby znaleźć perfekcyjne połączenie!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply