Blog

Wykwintne połączenie czekolady i wiśni – przepis na ciasto

Na pewno zastanawiasz się, do czego możesz wykorzystać sezonowe, letnie owoce. Albo jaki deser przygotować na niedzielne, leniwe popołudnie? Jednym z popularnych
i sprawdzonych połączeń są wiśnie z czekoladą. Smakują wybornie solo, w lodach,
w ciastach i ciasteczkach. Kwaśne wiśnie idealnie równoważą słodycz czekolady. Najlepiej jest połączyć oba smaki w mocno czekoladowym cieście z wiśniami.

Przed Tobą przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami, które przygotujesz nie tylko latem ze świeżych owoców, ale również o każdej porze roku, wykorzystując do tego wiśnie mrożone lub z kompotu. Nie wahaj się ani chwili dłużej – maszeruj do sklepu po składniki.

Przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami

Do przygotowania tego szybkiego i pysznego wypieku będą potrzebne:

  • 135 gramów masła 82%,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • ¾ szklanki zmielonych migdałów,
  • ⅓ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 300 ml maślanki lub kefiru,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • ¾ łyżeczki ekstraktu z migdałów,
  • 450 gramów wiśni bez pestek.

Przed przystąpieniem do pieczenia wszystkie składniki należy ogrzać do temperatury pokojowej.

Przygotowanie czekoladowego ciasta z wiśniami

Umyj dokładnie ręce, przygotuj mikser, składniki i miskę. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.

  1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą maślaną masę.
  2. Wbij jajka i zmiksuj.
  3. W garnuszku roztop połamaną na kawałki czekoladę.
  4. Do masy dodaj roztopioną czekoladę i utrzyj.
  5. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
  6. Wróć do mokrych składników i dodawaj po kolei: maślankę lub kefir, ekstrakty
    z wanilii i migdałów, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, kakao i zmielone migdały.
  7. Wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką. Nie miksuj!
  8. Gęste ciasto przelej do okrągłej formy o średnicy 25-27 cm. Nie zapomnij wyłożyć formy papierem do pieczenia.
  9. Wyrównaj powierzchnię ciasta i na wierzch wyłóż wiśnie. Cisto jest gotowe do wstawienia do piekarnika.

Piecz czekoladowe ciasto z wiśniami ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągnij je i daj mu wystygnąć na kratce.

Rady na perfekcyjny wypiek

Pamiętaj! Nie piecz dłużej niż jest to wymagane. Niepotrzebnie przedłużając czas pieczenia wysuszasz ciasto i pozbawiasz go cudownego, miękkiego wnętrza.

Druga rada – jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje ciasto jest już gotowe, włóż w nie patyczek. Najlepiej sprawdzą się długie, drewniane patyczki od szaszłyków. Wyciągnij patyk
i sprawdź, czy nie ma na nim śladów wilgotnego, surowego ciasta. W przepisie jest wykorzystana czekolada, więc może pozostawić ślad na patyku.

Niezbędna dekoracja!

Czekoladowe ciasto z wiśniami smakuje wybornie samo w sobie, jednak jeśli chcesz wykorzystać je jako tort, to warto je udekorować. W tym celu posłuży Ci pyszna i prosta polewa czekoladowa.

W przepisie na ciasto zużyłeś 1,5 tabliczki czekolady. Pozostałe pół tabliczki wykorzystaj do zrobienia dekoracji.

Składniki na polewę do czekoladowego ciasta z wiśniami:

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%.

Włóż składniki do miski. Podgrzej wodę w garnku i umieść naczynie nad parującą wodą. Zacznij mieszać produkty aż do ich połączenia. Ciepłą polewą udekoruj ciasto tworząc na nim esy-floresy. Pozostaw do wystygnięcia. Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply