Wykwintne połączenie czekolady i wiśni – przepis na ciasto
04/23/2020
Na pewno zastanawiasz się, do czego możesz wykorzystać sezonowe, letnie owoce. Albo jaki deser przygotować na niedzielne, leniwe popołudnie? Jednym z popularnych
i sprawdzonych połączeń są wiśnie z czekoladą. Smakują wybornie solo, w lodach,
w ciastach i ciasteczkach. Kwaśne wiśnie idealnie równoważą słodycz czekolady. Najlepiej jest połączyć oba smaki w mocno czekoladowym cieście z wiśniami.
Przed Tobą przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami, które przygotujesz nie tylko latem ze świeżych owoców, ale również o każdej porze roku, wykorzystując do tego wiśnie mrożone lub z kompotu. Nie wahaj się ani chwili dłużej – maszeruj do sklepu po składniki.
Przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami
Do przygotowania tego szybkiego i pysznego wypieku będą potrzebne:
- 135 gramów masła 82%,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 2 jajka rozmiar M,
- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
- ¾ szklanki zmielonych migdałów,
- ⅓ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 300 ml maślanki lub kefiru,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- ¾ łyżeczki ekstraktu z migdałów,
- 450 gramów wiśni bez pestek.
Przed przystąpieniem do pieczenia wszystkie składniki należy ogrzać do temperatury pokojowej.
Przygotowanie czekoladowego ciasta z wiśniami
Umyj dokładnie ręce, przygotuj mikser, składniki i miskę. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą maślaną masę.
- Wbij jajka i zmiksuj.
- W garnuszku roztop połamaną na kawałki czekoladę.
- Do masy dodaj roztopioną czekoladę i utrzyj.
- Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
- Wróć do mokrych składników i dodawaj po kolei: maślankę lub kefir, ekstrakty
z wanilii i migdałów, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, kakao i zmielone migdały. - Wymieszaj wszystko delikatnie szpatułką. Nie miksuj!
- Gęste ciasto przelej do okrągłej formy o średnicy 25-27 cm. Nie zapomnij wyłożyć formy papierem do pieczenia.
- Wyrównaj powierzchnię ciasta i na wierzch wyłóż wiśnie. Cisto jest gotowe do wstawienia do piekarnika.
Piecz czekoladowe ciasto z wiśniami ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągnij je i daj mu wystygnąć na kratce.
Rady na perfekcyjny wypiek
Pamiętaj! Nie piecz dłużej niż jest to wymagane. Niepotrzebnie przedłużając czas pieczenia wysuszasz ciasto i pozbawiasz go cudownego, miękkiego wnętrza.
Druga rada – jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje ciasto jest już gotowe, włóż w nie patyczek. Najlepiej sprawdzą się długie, drewniane patyczki od szaszłyków. Wyciągnij patyk
i sprawdź, czy nie ma na nim śladów wilgotnego, surowego ciasta. W przepisie jest wykorzystana czekolada, więc może pozostawić ślad na patyku.
Niezbędna dekoracja!
Czekoladowe ciasto z wiśniami smakuje wybornie samo w sobie, jednak jeśli chcesz wykorzystać je jako tort, to warto je udekorować. W tym celu posłuży Ci pyszna i prosta polewa czekoladowa.
W przepisie na ciasto zużyłeś 1,5 tabliczki czekolady. Pozostałe pół tabliczki wykorzystaj do zrobienia dekoracji.
Składniki na polewę do czekoladowego ciasta z wiśniami:
- pół tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30%.
Włóż składniki do miski. Podgrzej wodę w garnku i umieść naczynie nad parującą wodą. Zacznij mieszać produkty aż do ich połączenia. Ciepłą polewą udekoruj ciasto tworząc na nim esy-floresy. Pozostaw do wystygnięcia. Smacznego!
No Comments