Blog

Z czym podawać naleśniki czekoladowe? Nasze propozycje

Naleśniki Czekoladowe

Naleśniki to ulubiony deser zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są także doskonałym pomysłem na śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Alternatywą dla tradycyjnych naleśników jest ich czekoladowa wersja. Zobacz, jak je przygotować i z czym podawać, aby zachwycały swoim smakiem!

Naleśniki czekoladowe – szybki przepis

Przygotowanie naleśników czekoladowych jest banalnie proste i wymaga jedynie dostępu do podstawowych składników. W zasadzie cały proces praktycznie nie różni się od tego, w jaki sposób robi się zwykłe naleśniki.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 ml mleka,
  • 4 duże jajka,
  • 70 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 tabliczka Czekolady klasycznej gorzkiej 63% E.Wedel.

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuść masło i czekoladę. Powoli dodawaj mleko ciągle mieszając.
  2. W dużej misce zmiksuj jajka i cukier, aby powstała gładka masa. Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Do tak powstałej mieszanki dosyp proszek dopieczenia i mąkę, a następnie całość zmiksuj na małych obrotach.
  3. Rozgrzej patelnię, nalej na nią odpowiednią ilość ciasta i usmaż naleśniki.

Ze względu na dodatek czekolady, naleśniki wyśmienicie smakują solo. Przygotowaliśmy jednak kilka propozycji, z czym je podawać, aby urozmaicić ich smak!

Serowe nadzienie do naleśników czekoladowych

Naleśniki z serem to kultowy deser serwowany w większości polskich domów. My przygotowaliśmy nieco wzbogaconą wersję.

Składniki:

  • 400 g twarogu,
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego lub laska wanilii,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • kandyzowana skórka pomarańczy.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie rozsmaruj masę po naleśnikach i złóż je w trójkąty.

Owocowo – serowe nadzienie do naleśników czekoladowych

Nadzienie serowe można przygotować także z użyciem ulubionych owoców. Możesz wykorzystać zarówno te świeże, jak i z puszki.

Składniki:

  • 400 g twarogu sernikowego zmielonego,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 brzoskwinia lub nektarynka,
  • 1 banan,
  • kawałek mango,
  • jogurt naturalny (opcjonalnie).

Banana rozetrzyj widelcem na papkę i dodaj do twarogu. Dosyp także cukier wanilinowy oraz wiórki kokosowe. Owoce pokrój w niewielkie kosteczki i dodaj do masy. Gdyby nadzienie wyszło za gęste, możesz dolać odpowiednią ilość jogurtu naturalnego. Całość dokładnie wymieszaj i rozprowadź po naleśnikach. Na wierzch możesz położyć pokrojone w połówki winogrona lub kandyzowane owoce.

Najprostsze dodatki do naleśników czekoladowych

Jeżeli szukasz szybkiego sposobu, aby urozmaicić naleśniki, skorzystaj z najprostszych sposobów. Jako dodatek możesz wykorzystać np.:

  • syrop klonowy
  • bitą śmietanę i owoce
  • dżem
  • pieczone jabłka z cynamonem
  • krem wedlowski czekoladowy E.Wedel
  • serek homogenizowany lub mascarpone
  • jogurt owocowy.

Naleśniki czekoladowe to doskonała baza dla wielu deserów. Możesz eksperymentować ze smakami i próbować różnych dodatków, aby znaleźć swoją ulubioną wersję.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/nalesniki-czekoladowe-z-serem-i-orzechami/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply