Z czym podawać naleśniki czekoladowe? Nasze propozycje
08/27/2020
Naleśniki to ulubiony deser zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są także doskonałym pomysłem na śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Alternatywą dla tradycyjnych naleśników jest ich czekoladowa wersja. Zobacz, jak je przygotować i z czym podawać, aby zachwycały swoim smakiem!
Naleśniki czekoladowe – szybki przepis
Przygotowanie naleśników czekoladowych jest banalnie proste i wymaga jedynie dostępu do podstawowych składników. W zasadzie cały proces praktycznie nie różni się od tego, w jaki sposób robi się zwykłe naleśniki.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 ml mleka,
- 4 duże jajka,
- 70 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1 tabliczka Czekolady klasycznej gorzkiej 63% E.Wedel.
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuść masło i czekoladę. Powoli dodawaj mleko ciągle mieszając.
- W dużej misce zmiksuj jajka i cukier, aby powstała gładka masa. Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Do tak powstałej mieszanki dosyp proszek dopieczenia i mąkę, a następnie całość zmiksuj na małych obrotach.
- Rozgrzej patelnię, nalej na nią odpowiednią ilość ciasta i usmaż naleśniki.
Ze względu na dodatek czekolady, naleśniki wyśmienicie smakują solo. Przygotowaliśmy jednak kilka propozycji, z czym je podawać, aby urozmaicić ich smak!
Serowe nadzienie do naleśników czekoladowych
Naleśniki z serem to kultowy deser serwowany w większości polskich domów. My przygotowaliśmy nieco wzbogaconą wersję.
Składniki:
- 400 g twarogu,
- 100 g cukru,
- łyżeczka cukru wanilinowego lub laska wanilii,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- kandyzowana skórka pomarańczy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie rozsmaruj masę po naleśnikach i złóż je w trójkąty.
Owocowo – serowe nadzienie do naleśników czekoladowych
Nadzienie serowe można przygotować także z użyciem ulubionych owoców. Możesz wykorzystać zarówno te świeże, jak i z puszki.
Składniki:
- 400 g twarogu sernikowego zmielonego,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 1 brzoskwinia lub nektarynka,
- 1 banan,
- kawałek mango,
- jogurt naturalny (opcjonalnie).
Banana rozetrzyj widelcem na papkę i dodaj do twarogu. Dosyp także cukier wanilinowy oraz wiórki kokosowe. Owoce pokrój w niewielkie kosteczki i dodaj do masy. Gdyby nadzienie wyszło za gęste, możesz dolać odpowiednią ilość jogurtu naturalnego. Całość dokładnie wymieszaj i rozprowadź po naleśnikach. Na wierzch możesz położyć pokrojone w połówki winogrona lub kandyzowane owoce.
Najprostsze dodatki do naleśników czekoladowych
Jeżeli szukasz szybkiego sposobu, aby urozmaicić naleśniki, skorzystaj z najprostszych sposobów. Jako dodatek możesz wykorzystać np.:
- syrop klonowy
- bitą śmietanę i owoce
- dżem
- pieczone jabłka z cynamonem
- krem wedlowski czekoladowy E.Wedel
- serek homogenizowany lub mascarpone
- jogurt owocowy.
Naleśniki czekoladowe to doskonała baza dla wielu deserów. Możesz eksperymentować ze smakami i próbować różnych dodatków, aby znaleźć swoją ulubioną wersję.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/nalesniki-czekoladowe-z-serem-i-orzechami/
No Comments