Zawsze puszyste muffiny z czekoladą: skuteczne porady
10/04/2022
Muffiny to klasyczny deser pojawiający się na różnego rodzaju przyjęciach czy bankietach. Można je zjeść bez używania sztućców, są niewielkie i prezentują się bardzo apetycznie. Jak przygotować pyszne, puszyste muffinki z kawałkami czekolady?
Czekolada jest kochana przez wielu miłośników słodkości. Pojawia się ona często także w muffinkach. Warto dodać ją w formie posiekanej, bez dokładnego rozpuszczania. To doskonały sposób na zmianę konsystencji całego deseru. Jak przygotować puszyste muffiny z kawałkami czekolady?
Jak przygotować puszyste muffiny z czekoladą?
Muffinki tworzy się bardzo szybko. W celu jeszcze większego przyspieszenia tego procesu możesz przygotować blachę wyłożona papilotkami przed zmieszaniem składników, a także włączyć piekarnik, by zdążył się nagrzać.
Składniki na muffinki z kawałkami czekolady:
- 90 g cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- 5 g cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 100 ml oleju,
- 150 g wody gazowanej.
Sposób przygotowania:
Zmieszaj suche składniki, czyli cukier waniliowy i zwykły, proszek do pieczenia oraz mąkę. Roztrzep w drugiej misce olej, jajka oraz wodę. Wymieszaj ze sobą zawartość obu naczyń. Mieszaj trzepaczką do połączenia wszystkich składników. Posiekaj czekoladę na drobne kawałki. Dodaj je do masy i delikatnie przemieszaj. Wyłóż formę do pieczenia papilotkami. Napełnij je do połowy wysokości przygotowanym ciastem. Piecz w temperaturze 180°C z grzaniem góra/dół przez około 30 minut. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
O czym należy pamiętać, przygotowując muffinki z kawałkami czekolady?
Przygotowanie muffinek z kawałkami czekolady nie jest pracochłonne. Warto jednak pamiętać o tym, by wyjąć składniki z lodówki odpowiednio wcześnie. Mowa tu przede wszystkim o jajkach, które powinny uzyskać temperaturę pokojową. Składniki sypkie warto natomiast dodatkowo przesiać, by lepiej połączyły się one z pozostałymi produktami, a w masie nie powstały grudki.
Ciasta z pokrojonymi kawałkami czekolady nie można mieszać zbyt intensywnie, by nie doprowadzić do jej rozpadu na jeszcze mniejsze fragmenty. W trakcie pieczenia składnik ten częściowo się rozpuści. Jeśli nie masz czasu na samodzielne siekanie czekolady, możesz zdecydować się również na czekoladowe groszki.
Jak udekorować muffinki z kawałkami czekolady?
Muffinki z kawałkami czekolady można polać polewą czekoladową. To dobra opcja dla miłośników kakao. Tworzy ona warstwę utrzymującą wiele innych dekoracji, jak płatki migdałowe, wiórki kokosowe czy cukrowe kuleczki. Ciekawym sposobem na ozdobienie deseru jest także postawienie na kolorowe papilotki. Babeczki wyjmuje się z papierowych foremek na chwilę przed zjedzeniem. Umieszczone w ozdobnych papilotach będą więc prezentować się bardzo atrakcyjnie. Na rynku znaleźć można produkty tego typu w nadruki nawiązujące do danej okazji – świąt, urodzin, sylwestra czy nawet letnich spotkań w gronie znajomych.
No Comments