Żwawo, prędzej – ciasto czekoladowe dla tych w pośpiechu
11/09/2022
Szybkie przepisy są w cenie. Wiele osób nie ma czasu na wielogodzinne gotowanie. Na szczęście istnieją receptury, które pozwalają na stworzenie pysznych wypieków zaledwie w kilkadziesiąt minut. Doskonałym przykładem jest przepis na szybkie ciasto czekoladowe.
Ciasto czekoladowe jest klasykiem i bazą do stworzenia bardziej skomplikowanych deserów. Czekolada komponuje się doskonale zarówno z orzechami, jak i owocami. Sprawdź, jak przygotować kakaowy deser w zaledwie kilkadziesiąt minut.
Jak przygotować szybkie ciasto czekoladowe?
Szybkie ciasto czekoladowe jest doskonałym wyborem na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie, a nawet ważniejsze okazje. Jego przygotowanie okazuje się niezwykle łatwe. Jak zrobić pyszne i szybkie ciasto czekoladowe?
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki,
- 180 g cukru,
- 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 190 ml mleka,
- 190 ml wrzącej wody,
- 80 ml oleju roślinnego,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
Zmieszaj suche składniki, czyli sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao, mąkę oraz cukier. Wymieszaj, a następnie dodaj olej, jajko i mleko. Wlej wodę. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Gotową masę wlej do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 180°C (góra/dół) przez około 40 minut. Sprawdź konsystencję ciasta patyczkiem – powinien być suchy.
Jak można zmodyfikować przepis na szybkie ciasto czekoladowe?
Szybkie ciasto czekoladowe można przygotować również w nieco inny sposób. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu konsystencji przypominającej brownie, zamień kakao na rozpuszczoną czekoladę. Nada ona ciężkości i wilgotności masie. Wrzącą wodę można natomiast zastąpić gorącą kawą – najlepiej rozpuszczalną czy przygotowaną w ekspresie, tak, by nie miała fusów. W ten sposób można nadać deserowi ciekawszy posmak.
Do masy można dodać też orzechy, przełamujące konsystencję. Ciasto czekoladowe często służy też jako baza do nieco bardziej skomplikowanych deserów. Biszkopt można przekroić w połowie i wyłożyć kremem, konfiturą czy musem czekoladowym. Z wierzchu wystarczy polać go polewą. W ten sposób można zamienić klasyczne ciasto czekoladowe w elegancki tort, idealny na ważne okazje.
O czym pamiętać, przygotowując szybkie ciasto czekoladowe?
Aby przygotować szybkie ciasto czekoladowe w odpowiedni sposób, należy pamiętać o kilku kwestiach. Kluczowe jest przygotowanie składników odpowiednio wcześnie, by skrócić czas przyrządzania deseru. Jajka i mleko nie mogą być zimne. W innym przypadku istnieje ryzyko powstania zakalca. Produkty te można ogrzać w ciepłej wodzie, ale wydłuża to proces przygotowywania ciasta. Suche składniki warto natomiast przesiać. W ten sposób będzie możliwe uzyskanie puszystej masy oraz jeszcze lepsze połączenie ze sobą wszystkich składników. To także rozwiązanie pozwalające na pozbycie się grudek, które mogłyby wpływać negatywnie na konsystencję deseru.
No Comments