Blog

Jesienny zastrzyk energii: aksamitnie kremowa czekolada do picia

mrożona czekolada

Czekolada do picia jest sposobem na ogrzanie się w trakcie chłodnych, jesiennych i zimowych dni. Znaczenie ma jednak nie tylko jej temperatura, lecz także konsystencja. Najlepiej, by napój ten był aksamitny i delikatny.

Przygotowanie czekolady do picia jest bardzo łatwe. To połączenie ogrzewającego napoju z deserem. Sprawdzi się on doskonale zarówno po posiłku, jako podwieczorek, jak i w formie ogrzewającej alternatywy dla kawy i herbaty. Sprawdź, jak stworzyć ten płynny deser.

Jak przygotować aksamitną czekoladę do picia?

Czekolada do picia powinna być przede wszystkim aksamitna. Nie może być ona również zbyt gęsta. Przygotowanie takiego zimowo-jesiennego napoju jest bardzo łatwe. Jak go przyrządzić, by ogrzewał i trafiał w gusta największych miłośników czekolady?

Składniki na czekoladę do picia:

  • 75 ml mleka,
  • 50 ml śmietanki 12%,
  • 5 g masła,
  • 5 g cukru waniliowego,
  • 10 g cukru białego lub brązowego,
  • 1 żółtko,
  • 5 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 g budyniu czekoladowego.

Sposób przygotowania:

Podgrzej mleko, śmietankę i cukier. Dodaj żółtko i masło – pamiętaj o zachowaniu dość niskiej temperatury, by żółtko się nie ścięło. Wymieszaj energicznie, a następnie odlej odrobinę mieszanki do szklanki i przestudź. Wymieszaj w niej budyń, a następnie dodaj całość z powrotem do garnka (pozwoli to na uniknięcie grudek). Po zgęstnieniu mieszanki dosyp kakao i dokładnie wymieszaj. Pij czekoladę, gdy jest jeszcze gorąca. Im dłużej będzie stała, tym bardziej zgęstnieje.

Czym urozmaicić czekoladę do picia?

Aksamitnie kremowa czekolada do picia komponuje się doskonale z wieloma dodatkowymi składnikami. Klasycznym produktem od razu kojarzącym się z zimowymi deserami są pianki. Wystarczy ułożyć je na wierzchu gęstego napoju. Czekoladę do picia można wzbogacić też bitą śmietaną. Pozwala ona na stworzenie niezwykle efektownej dekoracji, do której można przykleić inne elementy. Śmietanę wystarczy posypać kolorową posypką, tartą czekoladą czy wiórkami kokosowymi. Jeśli jednak decydujesz się na takie rozwiązanie, nie dodawaj do śmietanki cukru. Pozostałe składniki są naturalnie bardzo słodkie, dlatego konieczne jest zbalansowanie tych smaków.

Czekolada do picia będzie jeszcze bardziej jesienna, jeśli do mieszanki dodasz pół łyżeczki cynamonu. Nieodłącznie kojarzy się on z okresem świątecznym. Świetnym pomysłem są też mieszanki przypraw korzennych.

Jak zmodyfikować przepis na czekoladę do picia?

Przepis na aksamitną czekoladę do picia można również zmodyfikować. Zamiast kakao doskonale sprawdzi się prawdziwa czekolada. Wówczas można zrezygnować z dodatku w postaci budyniu. Czekolada zagęści napój, a jednocześnie nada mu kremową konsystencję i kakaowy smak. Doskonale sprawdzi się zarówno tabliczka mleczna, jak i gorzka czy nawet biała. Jasna czekolada do picia może być doskonałym sposobem na zaskoczenie gości. Na rynku znaleźć można też warianty karmelowe czy tiramisu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć kilka rodzajów czekolady.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply