Blog

Kilka porad, by Twój blok czekoladowy był jeszcze smaczniejszy

Blok czekoladowy jest deserem, którego przygotowanie okazuje się niezwykle łatwe. Niekiedy jednak jego konsystencja może być inna niż ta oczekiwana. Z tego powodu podczas tworzenia tego słodkiego ciasta bez pieczenia warto pamiętać o kilku kwestiach.

Blok czekoladowy to ciasto, które tężeje pod wpływem niskiej temperatury w lodówce. Bazuje ono na mleku w proszku, czekoladzie i chrupiących dodatkach w środku, jak np. orzechy. Jak przygotować pyszny blok czekoladowy o zwartej konsystencji?

Jak zrobić blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną?

Blok czekoladowy smakuje doskonale w sytuacji, gdy łączy on w sobie czekoladę, twarde orzechy oraz kwaśne, suszone owoce. Doskonałym wyborem jest więc postawienie na pistacje i żurawinę. To mieszanka, która doskonale komponuje się z gorzkim kakao. Jak zrobić blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną?

Składniki na blok czekoladowy:

  • 100 g cukru,
  • 60 ml mleka,
  • 120 g masła,
  • 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 8 herbatników maślanych,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 200 g mleka w proszku,
  • 60 g pistacji solonych lub niesolonych,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier, kakao i mleko. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia cukru. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Gdy masa uzyska niższą temperaturę, dodaj do niej mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj. Pokrusz herbatniki, posiekaj pistacje na mniejsze fragmenty. Pokrój lub połam czekoladę na małe części. Dodaj całość do masy czekoladowej. Wymieszaj całość tak, by twarde składniki odpowiednio rozłożyły się w cieście. Następnie przelej całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.

O czym pamiętać, przygotowując blok czekoladowy?

W przypadku bloku czekoladowego bardzo ważne są proporcje. To one odpowiadają za odpowiednią konsystencję gotowego ciasta. Znaczenie ma ilość mleka w proszku i płynnych składników. Przed zastygnięciem masa jest dość lejąca. Swoją docelową konsystencję uzyskuje ona dopiero po kilku godzinach w lodówce.

Nie można zapominać również o odpowiednich proporcjach twardych składników w masie – żurawiny, pistacji, herbatników i posiekanej czekolady. Nie powinno ich być zbyt dużo, ponieważ może pojawić się problem z odpowiednim sklejeniem masy. Cięższe fragmenty w trakcie zastygania zwykle opadają na dno.

Błędem jest podawanie ciasta zbyt szybko, gdy nie zdąży ono jeszcze zastygnąć. Nie powinno się wystawiać go na stół, zwłaszcza w trakcie cieplejszych miesięcy. Najlepiej kroić ciasto bezpośrednio przed nałożeniem go na talerzyki, a nadmiar włożyć z powrotem do lodówki.

Aby blok czekoladowy był smaczny, konieczne jest również trzymanie go w zamkniętym pojemniku w lodówce. W ten sposób nie przesiąknie on zapachami i smakami innego jedzenia znajdującego się w pobliżu. Ciasto smakuje najlepiej wtedy, kiedy jest świeże. Powinno się więc zjeść je w ciągu maksymalnie 2-3 dni.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply