Blog

Jak najlepiej przygotować krem czekoladowy do ciast?

Z jednej strony miękki, delikatny i kruchy biszkopt o doskonałym aromacie oraz idealnym nasączeniu. Z drugiej strony dekoracja i zewnętrzny tynk, który nadaje wyglądu i pozwala „jeść” oczami. Z trzeciej w końcu – kremy, które są niezwykle ważne w całej kompozycji. Jak przygotować krem, którym udekorujesz swoje wypieki tak, by zachwyciły wszystkich gości?

Podstawowe składniki na krem czekoladowy do ciasta

 

Jaki powinien być idealny krem czekoladowy do ciasta? Delikatny, ale wyrazisty; lekki, ale o kremowej konsystencji; wyczuwalny w smaku, ale nie dominujący nad innymi składnikami. No i oczywiście – jak na Wedla przystało – czekoladowy!

Te wszystkie elementy dobrego kremu trudno osiągnąć. Przygotowanie go to tak naprawdę większa część pracy, jaką trzeba wykonać przy stworzeniu tortu. Oczywiście bez dobrego biszkoptu trudno uznać tort za udany, jednak w rzeczywistości to kremy mają za zadanie nadać delikatnym i puszystym kawałkom placka charakteru.

Jak więc przygotować najlepszy czekoladowy krem na świecie? Oto lista składników:

  • 200 ml śmietany kremówki 36%;
  • 125 g mlecznej czekolady E.Wedel, połamanej;
  • 30 g gorzkiej klasycznej czekolady E.Wedel, połamanej;
  • 50 g serka mascarpone, schłodzonego.

 

Przygotowanie kremu czekoladowego do ciasta

 

Aby zacząć, trzeba pamiętać, że z jednej porcji składników, które tu przedstawiliśmy, można wypełnić jeden blat tortu o średnicy 20 cm. Warto także samodzielnie dopasowywać gęstość kremu. Można to zrobić na przykład poprzez dodanie większej ilości mascarpone lub przez użycie mniej tłustej śmietany.

 

Krok pierwszy

 

Zaczynamy od przyrządzenia śmietanki, by przygotować doskonały krem czekoladowy do ciasta. Wlewamy ją w tym celu do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy. Trzeba uważać, by temperatura nie była zbyt wysoka, bo wówczas dojdzie do przegotowania i krem się zwarzy. Wyłączamy więc ciepło, gdy śmietanka będzie już gorąca i dodajemy połamane fragmenty czekolady. Odczekujemy około dwie minuty i dokładnie mieszamy całość, aż powstanie gładka, jednolita masa czekoladowa.

 

Krok drugi

 

Masę odstawiamy. Najlepiej przykryć ją – już po wystygnięciu oczywiście – folią spożywczą i wstawić do lodówki. Krem powinien chłodzić w lodówce przez około 6 godzin, choć im dłużej, tym lepiej. Dobrze zostawić go na całą noc, by rano był już gotowy do kontynuacji kulinarnej przygody.

 

Krok trzeci

 

Teraz czas na dalszą pracę nad kremem. Dodajemy do niego serek mascarpone i przy pomocy miksera całość mieszamy, aż powstanie jednolita, delikatna i kremowa (gęsta) masa. Wszystko zależy od jakości składników oraz od gęstości śmietanki. Jeśli będzie rzadsza (np. 30%), będzie ubijała się dłużej. Warto jednak pamiętać, że krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową czy marcepanową oraz dekoracje, bo może je rozpuścić.

 

Krok czwarty

 

Gotowe. Krem czekoladowy do ciasta jest już przygotowany i gotowy do użycia. Teraz wystarczy tylko przełożyć nim biszkopty. Warto zatem zwrócić uwagę na jego odpowiednią konsystencję i używać dobrych produktów. Gwarantujemy, że tego smaku Twoi goście nie zapomną jeszcze długo. Smacznego!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply