Blog

3 szybkie ciasta, które przygotujesz w mniej niż godzinę

3 szybkie ciasta

Masz ochotę na coś słodkiego, a w domu mąka, jajka i czekolada? To świetnie się składa, ponieważ znamy trzy bardzo proste przepisy na wypiek, gdzie te składniki grają główną rolę. Nie potrzebujesz żadnych zaawansowanych sprzętów, nie musisz schylać się nawet po mikser. Wystarczy kilka minut na przygotowanie i kilkadziesiąt na upieczenie, aby zachwycić niespodziewanych gości lub zaspokoić własny apetyt na pyszny deser.

Klasyczny czekoladowy murzynek

Przygotowanie tego ciasta jest ekspresowe i wymaga tylko wymieszania ze sobą kilku składników, a następnie przełożeniu masy do piekarnika. Będą potrzebne:

  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklankę cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżki dżemu lub powideł.

W jednej misce wymieszaj składniki mokre, w drugiej suche. Połącz je ze sobą i mieszaj aż do połączenia się w jednolitą masę. Przygotuj formę (keksówkę) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC stopni. Piecz około 50 minut, aż do suchego patyczka. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Czekoladowe babeczki

Myślisz, że do zrobienia apetycznych czekoladowych muffinek potrzebujesz wiedzy cukierniczej i kilku godzin spędzonych w kuchni? Z naszym przepisem wysiłek potrzebny do zrobienia wypieku będzie minimalny, a najwięcej czasu może zająć Ci ewentualne… dekorowanie babeczek.

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • kilka kostek czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 duże jajko.

Podobnie jak w poprzednim przepisie, potrzebne Ci będą dwie miski. W jednej wymieszaj składniki mokre, w drugiej suche (mąkę przesiej). Przygotuj formę i papilotki. Do każdej nałóż porcję ciasta i w środek kawałek czekolady. Piecz w 190oC aż do momentu „suchego patyczka”. Udekoruj cukrem pudrem.

Owsiane ciasteczka z kawałkami czekolady

To fenomenalny i ekspresowy deser, który szczególnie pokochają najmłodsi. Owsiane ciasteczka mogą zaspokoić apetyt i są dobrym pomysłem na podwieczorek. Najlepiej serwować je w towarzystwie owoców, ale równie dobrze będą smakowały polane rozpuszczoną czekoladą.

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych,
  • łyżka miodu,
  • ½ tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 3 duże łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 łyżek mleka,
  • 100 gramów masła.

W garnuszku rozpuść masło z czekoladą i cukrem wymieszanymi z mlekiem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. W oddzielnej misce rozkrusz czekoladę i wymieszaj ją z płatkami owsianymi, a całość zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Z uzyskanej masy formuj płaskie ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut.

Każde z przedstawionych ciast bazuje na kilku podstawowych składnikach, które zapewne zazwyczaj masz w domu. Właściwie odmierzone proporcje i kwadrans w kuchni wystarczą, aby zrobić smaczną, słodką przekąskę dla siebie i bliskich. Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply