Babeczki czekoladowe z winogronami
08/30/2021
Czekoladowe ciasteczka kojarzą Ci się wyłącznie z takimi dodatkami jak maliny, borówki czy bakalie? Najwyższy czas to zmienić! Zamiast klasycznych przepisów sięgnij po coś zupełnie nowego. Absolutnym hitem są czekoladowe ciasteczka z winogronami! Jeszcze ich nie próbowałeś? Najwyższy czas to zmienić!
Wiele osób uważa, że przygotowanie czekoladowych muffinek z owocami jest trudniejsze od klasycznych przepisów. Jednak czy na pewno? Wbrew pozorom modyfikacje przepisu nie są duże. Jest to więc słodka przekąska, z którą poradzi sobie każdy – niezależnie od poziomu swoich umiejętności.
Prosty przepis na smaczne babeczki z owocami
Ciastka czekoladowe wyjdą Ci pod warunkiem, że skorzystasz ze sprawdzonego przepisu. W czym tkwi jego sekret? To dobrze skomponowane składniki. Nie warto w tym przypadku stawiać na przypadkowe produkty. Wybierając wysokiej jakości składniki, poczujesz to w smaku.
Składniki na babeczki czekoladowe:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 całe jajko,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 5-6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 250-300 g świeżych winogron jasnych lub różowych.
Przygotowanie babeczek zacznij od umycia owoców i pozostawienia ich do osuszenia. Jeżeli winogrono jest dość duże, to możesz pokroić je na pół.
- Wszystkie składniki suche połącz ze sobą w jednym naczyniu. Podobnie zrób ze składnikami mokrymi. Następnie wymieszaj jedne z drugimi i dodaj do nich owoce.
- Na blaszce do pieczenia rozłóż papilotki. W międzyczasie ustaw piekarnik na 180°C, aby mógł się odpowiednio nagrzać. Przygotowane ciasto wlewaj powoli do papilotek – mniej więcej na wysokość 3/4 – pamiętając, że te będą rosnąć podczas pieczenia.
Twoje muffiny czekoladowe będą gotowe po około 20-25 minutach. Wówczas możesz wyciągnąć je z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia i podać na stół.
Muffiny czekoladowe z kremem winogronowym
Lubisz wyzwania – także te kulinarne? Zamiast klasycznych babeczek, które kryją w sobie winogrona, możesz stworzyć coś absolutnie niestandardowego. Dobrym pomysłem mogą być muffiny dekorowane pysznym, winogronowym kremem.
Do jego wykonania będziesz potrzebować:
- 500 g jasnych winogron (najlepiej bezpestkowych),
- 100 g drobnego cukru,
- 5 żółtek,
- 1 szklankę śmietanki,
- 2-3 łyżki żelatyny.
Zmiksuj dokładnie winogrono. W osobnym naczyniu utrzyj ze sobą żółtka i cukier. Podgrzej śmietankę (uważaj, aby jej nie zagotować) i wlej ją do mikstury, dokładnie mieszając. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku. Dodaj ją do przygotowanego wcześniej musu winogronowego. Ostatnim krokiem będzie wymieszanie wszystkich składników i odstawienie do zastygnięcia.
Babeczki czekoladowe możesz dekorować przy pomocy rękawa cukierniczego, dzięki czemu uzyskać piękne efekty. Na wierzch możesz dodatkowo ułożyć przecięte na pół winogrona i kilka listków świeżej mięty. Taka propozycja jest świetna, jeżeli organizujesz słodki stół na przyjęcie.
No Comments