Brownie orzechowe
07/22/2021
Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego? A może spodziewasz się gości i potrzebujesz przygotować przekąskę do kawy, którą będziesz mógł ich poczęstować? Warto postawić na sprawdzone ciasto, które zawsze wychodzi, czyli brownie. To absolutna klasyka, jeżeli chodzi o wykorzystanie czekolady!
Klasyczne przepisy wcale nie muszą być nudne. Brownie w nowym wydaniu? To możliwe! Wystarczy, że postawisz na dodanie do niego orzechowej nuty. Ten smak z pewnością zaskoczy… a być może nawet zachwyci Twoich gości. Przekonaj się sam!
Wskazówki, które pomogą Ci upiec idealne brownie orzechowe
Nigdy samodzielnie nie przygotowywałeś ciasta i obawiasz się, że ten pierwszy raz nie będzie udany? Przede wszystkim nie zrażaj się już na samym początku. Czasem wystarczą sprawdzone wskazówki i dobry przepis, aby przygotować naprawdę pyszne wypieki. Zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę, przygotowując brownie? Przede wszystkim:
- wybierz dobrej jakości składniki, które są receptą na pyszny smak,
- sypkie składniki przesiej przez sitko (mąkę, sodę, proszę do pieczenia) – to sprawi, że ciasto będzie puszyste,
- zadbaj o odpowiednie proporcje produktów,
- zachowaj ostrożność przy łączeniu ze sobą składników o różnych temperaturach,
- nie zmieniaj nic samodzielnie w przepisie,
- wybieraj formę na ciasto dopasowaną do ilości masy, którą przygotowałeś,
- zwróć uwagę na dokładny czas pieczenia, który nie może być zbyt krótki, ani zbyt długi.
Pyszne brownie orzechowe – prosty przepis
Dobry przepis na ciasto, podobnie jak na muffiny czekoladowe to już połowa sukcesu. Dlatego postępując krok po kroku z pewnością wszystko Ci wyjdzie i przekonasz się, jakie to proste. Jednak najpierw składniki:
- 4 jajka,
- 115 g masła,
- 50 g mąki pszennej,
- 100 – 150 g białego cukru (zależnie od tego, jak słodkie ma być ciasto),
- 60 ml wody,
- 2,5 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
- 30 – 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 100 g ulubionych orzechów lub mieszanki.
Przygotowanie brownie:
- Przygotuj foremkę na ciasto. Wysmaruj ją dokładnie (na dnie i po bokach) masłem, a następnie wsyp zmieszaną odrobinę mąki i kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. Potrząsając formą zadbaj o to, aby sypkie składniki przylepiły się do każdego z boków.
- Podziel czekoladę gorzką E.Wedel na 3 równe części. Dwie z nich rozdziel na standardowe kostki, a jedną część drobno posiekaj.
- Przygotuj niewielki garnuszek – włóż do niego masło, wlej wodę, dodaj cukier i poczekaj aż wszystko się rozpuści. Następnie dodaj czekoladę gorzką E.Wedel w większych kostkach – mieszaj do momentu jej roztopienia i odstaw w bezpieczne miejsce, aby całość mogła przestygnąć.
- Po ostudzeniu dodaj do wcześniejszych składników jajka i mąkę. Wszystko przemieszaj. Dodaj posiekaną drobno czekoladę i orzechy (jeżeli są za duże, wcześniej je posiekaj).
- Włącz piekarnik i ustaw na nim temperaturę 180°C.
- Gotową masę przelej do foremki, a tę włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika.
Całość powinieneś piec ok. 25-30 minut. W trakcie możesz sprawdzić, czy ciasto dobrze wyrasta, a po jego ostudzeniu możesz już tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem!
No Comments