Blog

Ciasta czekoladowe bez pieczenia

Ciasto czekoladowe to klasyk, pojawiający się na polskich stołach podczas różnego rodzaju okazji. Nie zawsze jednak jest czas, by mieszać wszystkie składniki, a następnie czekać na ich upieczenie i ostygnięcie. Z tego powodu powstały przepisy, które pozwalają na przygotowanie ciasta czekoladowego bez pieczenia.

Ciasto czekoladowe może być pyszne i puszyste, nawet jeśli nie zostało upieczone. Wszystko zależy od doboru odpowiednich składników. Taki deser przygotowuje się niezwykle szybko – wystarczy tylko zmieszać produkty i je zagotować. Ciasto tego typu okazuje się świetnym wyborem latem, gdy gotowanie staje się problematyczne ze względu na wysokie temperatury.

Jak przygotować ciasto czekoladowe bez pieczenia?

Kremowe ciasto czekoladowe bez pieczenia można przygotować w zaledwie kilkadziesiąt minut. To deser, który sprawdzi się w sytuacji, gdy nie masz czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni. Sprawdź, jak przygotować intensywnie kakaowe ciasto bez pieczenia.

Składniki na ciasto czekoladowe bez pieczenia:

  • 750 ml mleka,
  • 100 g budyniu czekoladowego – około 2 opakowań,
  • 2/3 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii,
  • 120 g masła,
  • 180 g cukru,
  • 15 g kawy rozpuszczalnej,
  • 400 g herbatników.

Sposób przygotowania:

Umieść czekoladę, kawę, masło, wanilię i cukier w rondelku. Dodaj 500 ml mleka i gotuj do rozpuszczenia wszystkich składników. W pozostałej porcji mleka rozpuść budyń i dodaj jajko. Dolej mieszankę do rondelka z gorącymi składnikami. Gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje – odpowiada za to budyń.  W tym czasie wyłóż formę papierem do pieczenia, a na jej dnie ułóż herbatniki. Po lekkim przestygnięciu masy czekoladowej posmaruj nią herbatniki, a następnie wyłóż nimi kolejną warstwę i powtórz cały proces. Takich pięter powinno być co najmniej trzy, ale wszystko zależy od wielkości i kształtu foremki. Umieść ciasto w lodówce. Z biegiem czasu będzie ono coraz bardziej zwarte.

Jak udekorować ciasto czekoladowe bez pieczenia?

Ciasto czekoladowe bez pieczenia może być wykończone herbatnikami, ale lepszym pomysłem jest umieszczenie na wierzchu lepkiej warstwy kremu. Można posypać go wiórkami czekoladowymi, kupionymi w gotowej formie lub przygotowanymi poprzez tarcie czekolady na kuchennej tarce. Wierzch ciasta można posypać również kakao lub kawą rozpuszczalną drobno zmieloną, nawiązując do kawowego dodatku znajdującego się w masie. Ciekawym sposobem na przełamanie smaku deseru może być również udekorowanie go kwaśnymi owocami. Warto, by były to produkty świeże, a nie mrożone. Nie puszczają one bowiem tak dużych ilości soku. Świetnie sprawdzą się maliny czy porzeczki, z dodatkiem niewielkiej liczby borówek czy jagód.

Ciasto czekoladowe bez pieczenia często przygotowuje się latem. Wówczas cenione są chłodne desery, które orzeźwiają. Do udekorowania takiego deseru warto więc wykorzystać owoce sezonowe, a także listki mięty czy nawet jadalne kwiaty. Będą one prezentować się bardzo estetycznie na ciemnej warstwie kremu czekoladowego.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply