Blog

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Naleśniki czekoladowe

Szukasz sposobu na wykorzystanie soczystych, świeżych brzoskwiń? A może masz ochotę na smak lata w środku zimy? Niezależnie od Twojej motywacji czekoladowe ciasto z brzoskwiniami jest świetnym wyborem. Można je przygotować z owoców świeżych lub z puszki, jest niewiarygodnie pyszne, a przy tym bardzo szybkie. Dlatego nada się dla niespodziewanych gości.

Czekolada i brzoskwinia – koniecznie spróbuj tego połączenia

Czekolada i brzoskwinia to dość rzadko spotykane połączenie, a szkoda! Ten słoneczny, bardzo soczysty i naturalnie słodki owoc świetnie komponuje się zarówno z wyrazistą, ciemną czekoladą, jak i bardziej kremową mleczną. W cieście najlepiej zastosować wariant gorzki o wysokiej zawartości kakao – dzięki temu słodycz i aromat brzoskwini są jeszcze bardziej wyczuwalne. To połączenie, od którego naprawdę łatwo się uzależnić, szczególnie jeśli wykończysz swój wypiek klasyczną polewą.

 

Podany przepis na ciasto czekoladowe jest bardzo szybki i wymaga zastosowania jedynie najprostszych składników. Minimalne nakłady pracy sprawią, że Twoja przyjemność z jedzenia gotowego deseru będzie jeszcze większa. Struktura wypieku jest bogata, a jednocześnie puszysta dzięki dobrze ubitym jajkom. To ciasto znacznie lżejsze niż brownie, ale nie mniej luksusowe. Dodatek ciemnego kakao zapewnia głęboki smak, który dodatkowo podkreślony jest przez kawę (jest niewyczuwalna, ale znakomicie „podkręca” smak czekolady) i rozpływającą się w ustach polewę. Możesz dodać brzoskwinie świeże lub z puszki. W tym pierwszym przypadku należy jedynie pamiętać o usunięciu skórki, która w piekarniku może stać się twarda. Spróbuj koniecznie!

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami – czego potrzebujesz?

Aby przyrządzić czekoladowe ciasto z brzoskwiniami, przygotuj:

  • 2 jajka,
  • 275 g cukru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 90 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 120 ml ostudzonego naparu kawy lub wody,
  • 240 ml mleka,
  • 120 ml oleju
  • 3-4 brzoskwinie (świeże lub z puszki).

 

Na polewę potrzebujesz:

  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 15 g masła.

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami – jak przygotować?

Brzoskwinie obierz i usuń pestki lub odsącz z zalewy na sitku. Pokrój w niezbyt dużą kostkę i odłóż na bok. Przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i również odłóż.

 

W misie miksera ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut na wysokich obrotach). Zmniejsz obroty miksera i wsypuj stopniowo mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj kawę lub wodę, mleko i olej. Wszystko krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.

 

Wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20×30 cm. Na wierzchu ułóż brzoskwinie. Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół). Wyjmij i ostudź.

 

Przygotuj polewę – w rondelku lub kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę z łyżką masła. Gdy masa będzie gładka, udekoruj nią ciasto. Po chwili możesz już kroić je na kawałki i podawać!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply