Blog

Babeczki czekoladowe z dziką różą

O czym myślisz, kiedy czujesz zapach domowych wypieków unoszący się w powietrzu? Wyobraź sobie mocno czekoladowe babeczki i słodką konfiturę. Chrupiący wierzch, delikatnie wilgotny środek i rozpływające się w ustach nadzienie z dzikiej róży. Jeśli włączysz piekarnik już teraz, za godzinę możesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 150 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 100 g cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 30 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • słoik konfitury z dzikiej róży.

 

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z masłem pokrojonym w kostkę i odstaw do ostudzenia.
  2. Przygotuj dwie miski: jedną do suchych, drugą do mokrych składników. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  3. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 200 stopni.
  4. Do pierwszej miski przesiej mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  5. Do drugiej miski wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
  6. Połącz suche i mokre składniki, delikatnie mieszając je drewnianą lub silikonową łyżką.
  7. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i wlej do każdej z nich łyżkę masy czekoladowej.
  8. Następnie do każdej z papilotek dodaj czubatą łyżkę konfitury z dzikiej róży i zalej kolejną porcją masy.
  9. Tak przygotowane babeczki włóż do piekarnika na ok. 20 minut – do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Smacznego!

Wszystko, co musisz wiedzieć o muffinach

Babeczki i muffiny to jeden z najłatwiejszych wypieków – udają się za każdym razem! Żeby je przygotować, wystarczą Ci dwie miski, foremka i piekarnik. Proste, prawda? A teraz czas na kilka trików, które powinien znać każdy miłośnik babeczek:

  • muffiny czekoladowe możesz przygotować używając zarówno czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%, jak i czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej, wszystko zależy od tego, jak słodkie mają być,
  • jeśli skończyły Ci się papilotki, możesz użyć po prostu papieru do pieczenia, wystarczy, że wytniesz z niego kółka odpowiedniej wielkości i gotowe!
  • masa na babeczki powinna być niemal tak gęsta, jak masa do brownie.
  • po upieczeniu warto pozwolić babeczkom pobyć jeszcze chwilę w piekarniku, dzięki temu nie opadną i będą jeszcze bardziej puszyste.

Jeden przepis – wiele możliwości

Zastanawiasz się, na jaką okazję upiec czekoladowe babeczki z konfiturą z dzikiej róży? Odpowiedź może być tylko jedna: na każdą! Mocno czekoladowa babeczka ze słodką niespodzianką w środku, to deser, który możesz przygotować na urodziny, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet w podziękowaniu dla najbliższych – by pokazać im, jak wiele dla Ciebie znaczą. Pamiętaj, że doskonałe słodkości nie zawsze są wynikiem skomplikowanych przepisów. Wystarczy prosta receptura i dużo radości. Do dzieła!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply