Babeczki czekoladowe z dziką różą
10/28/2021
O czym myślisz, kiedy czujesz zapach domowych wypieków unoszący się w powietrzu? Wyobraź sobie mocno czekoladowe babeczki i słodką konfiturę. Chrupiący wierzch, delikatnie wilgotny środek i rozpływające się w ustach nadzienie z dzikiej róży. Jeśli włączysz piekarnik już teraz, za godzinę możesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 12
Stopień trudności: Łatwy
Lista składników:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 150 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
- 100 g cukru,
- 150 ml mleka,
- 2 jajka,
- 30 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- słoik konfitury z dzikiej róży.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z masłem pokrojonym w kostkę i odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj dwie miski: jedną do suchych, drugą do mokrych składników. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 200 stopni.
- Do pierwszej miski przesiej mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Do drugiej miski wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
- Połącz suche i mokre składniki, delikatnie mieszając je drewnianą lub silikonową łyżką.
- Formę na muffiny wyłóż papilotkami i wlej do każdej z nich łyżkę masy czekoladowej.
- Następnie do każdej z papilotek dodaj czubatą łyżkę konfitury z dzikiej róży i zalej kolejną porcją masy.
- Tak przygotowane babeczki włóż do piekarnika na ok. 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Smacznego!
Wszystko, co musisz wiedzieć o muffinach
Babeczki i muffiny to jeden z najłatwiejszych wypieków – udają się za każdym razem! Żeby je przygotować, wystarczą Ci dwie miski, foremka i piekarnik. Proste, prawda? A teraz czas na kilka trików, które powinien znać każdy miłośnik babeczek:
- muffiny czekoladowe możesz przygotować używając zarówno czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%, jak i czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej, wszystko zależy od tego, jak słodkie mają być,
- jeśli skończyły Ci się papilotki, możesz użyć po prostu papieru do pieczenia, wystarczy, że wytniesz z niego kółka odpowiedniej wielkości i gotowe!
- masa na babeczki powinna być niemal tak gęsta, jak masa do brownie.
- po upieczeniu warto pozwolić babeczkom pobyć jeszcze chwilę w piekarniku, dzięki temu nie opadną i będą jeszcze bardziej puszyste.
Jeden przepis – wiele możliwości
Zastanawiasz się, na jaką okazję upiec czekoladowe babeczki z konfiturą z dzikiej róży? Odpowiedź może być tylko jedna: na każdą! Mocno czekoladowa babeczka ze słodką niespodzianką w środku, to deser, który możesz przygotować na urodziny, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet w podziękowaniu dla najbliższych – by pokazać im, jak wiele dla Ciebie znaczą. Pamiętaj, że doskonałe słodkości nie zawsze są wynikiem skomplikowanych przepisów. Wystarczy prosta receptura i dużo radości. Do dzieła!
No Comments