Double chocolate chip cookie – słynne ciastka czekoladowe
03/10/2021
Masz ochotę na mocno czekoladowy deser? Poznaj przepis na słynne ciastka czekoladowe, w których rozsmakował się cały świat. Double chocolate chip cookie, bo o nich mowa, zachwycą cię od pierwszego do ostatniego kęsa. Są proste w przygotowaniu, dlatego niejednokrotnie będziesz do nich wracać.
Double chocolate chip cookie to ciastka czekoladowe, które są niezwykle miękkie, ciągnące się i rozpływające w ustach. Świetnie sprawdzą się na każdą okazję – tym bardziej, że są proste w przygotowaniu. Lepiej od razu przygotuj je z podwójnej porcji, bo znikają znacznie szybciej niż powstają.
Double chocolate chip cookie – jak je przygotować?
Do przygotowania tych słynnych ciastek czekoladowych będziesz potrzebować standardowych składników. Podobnie jak w przypadku, gdy pieczesz muffiny czekoladowe, tak i tutaj produkty są łatwo dostępne.
Składniki to:
- 1 kostka miękkiego masła
- 4 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel
- 2 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 240 g cukru (lub mniej)
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka.
Przygotowanie ciastek krok po kroku:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Dodaj sól i kakao. Dokładnie wymieszaj.
- Miękkie masło ucieraj z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.
- Do maślanej masy dodaj jajko i ubijaj przez kilka minut.
- Stopniowo dodawaj składniki sypkie – najlepiej w 2-3 partiach, cały czas miksując.
- Razem z ostatnią partią dodaj mleko i całość wymieszaj łyżką.
- Dodaj połamaną czekoladę i ponownie wymieszaj.
- Blachy do pieczenia wyłóż papierem.
- Nabieraj po 1 czubatej łyżce masy, a następnie formuj kulki – mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki układaj na blaszce – z zachowaniem 2-centymetrowego odstępu. Delikatnie spłaszcz kulkę – ok. 0,5 cm.
- Niewykorzystane ciasto wstaw do lodówki.
- Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC (bez termoobiegu). Piecz przez ok. 13 minut.
- Wstaw kolejną turę, skracając czas pieczenia o 1-2 minuty.
- Odstaw do ostygnięcia.
Ciasteczka czekoladowe będą miały lekko ciągnącą się konsystencję w środku i staną się chrupiące na zewnątrz.
O czym pamiętać, przygotowując ciastka czekoladowe?
Double chocolate chip cookie nie są trudne w przygotowaniu, jednak musisz pamiętać o kilku istotnych zasadach. Dzięki tym wskazówkom ciastka czekoladowe będą miały pożądaną konsystencję.
- Mieszaj tylko do połączenia składników – co pozwoli uniknąć niepotrzebnego napowietrzenia masy (o tym trzeba też pamiętać przygotowując muffiny czekoladowe).
- Masło powinno być miękkie – w przeciwnym razie nie uda się go utrzeć na puszystą masę.
- Wybierz czekoladę dobrej jakości – to właśnie od niej w dużej mierze zależy smak ciastek czekoladowych.
- Nie wydłużaj czasu pieczenia – w przeciwnym razie ciastka staną się suche i pozbawione ciągnącego się środka.
- Skróć czas pieczenia kolejnych partii ciastek – one będą piekły się szybciej.
Z takim przygotowaniem możesz przystąpić do pracy. Double chocolate chip cookie na pewno zaskoczą cię swoim smakiem.
No Comments