Blog

Jak zrobić ciasto kakaowe ze śliwkami?

ciasto ze sliwkami

Masz ochotę na smaczne ciasto owocowe, ale nieco inne niż to przyrządzane na co dzień? A co powiesz na połączenie: jabłka śliwki plus kakao? Wbrew pozorom takie zestawienie może być fenomenalne. Spróbuj przygotować ciasto kakaowe z jabłkami i śliwkami, które zaskoczy Cię nietuzinkowym połączeniem smaków. Jak to zrobić, żeby wyszedł pyszny deser? Oto kilka wskazówek, które Cię zainspirują.

Ciasto kakaowe z jabłkami i śliwkami: dlaczego warto?

Odpowiedź jest bardzo prosta: połączenie jabłek i śliwek, choć może się wydawać dość niecodzienne, jest fenomenalne. Nieco kwaskowe jabłka w połączeniu z dojrzałymi śliwkami, przełamane nutą gorzkiego kakao o głębokim aromacie – jeśli jeszcze nie zdarzyło Ci się próbować, koniecznie to zmień. Zwłaszcza, że ciasto kakaowe z jabłkami i śliwkami przygotujesz szybko – nawet, jeżeli nie jesteś kulinarnym mistrzem. A jak to zrobić w praktyce?

Czego potrzeba, aby powstało ciasto kakaowe z jabłkami i śliwkami?

Przyłóż dużą wagę przede wszystkim do wybrania składników podstawowych najwyższej jakości. Jak?

  • Jabłka na ciasto kakaowe z jabłkami i śliwkami powinny być po nieco kwaskowej stronie. Dobrze sprawdzą się odmiany takie jak reneta, jonagold czy golster. Upewnij się, że nie są poobijane i dobrze oczyść je z gniazd nasiennych.
  • Gdy chodzi o śliwki, najlepiej sprawdzą się dojrzałe węgierki, choć inne odmiany też będą pasowały doskonale. Ważne, aby były nierobaczywe. Zimą możesz użyć wersji mrożonej.
  • Smaku ciastu nada również wysokiej klasy kakao. Dlatego warto sięgnąć po takie o dużej „mocy”, np. kakao ciemne z Ghany E.Wedel. To ono nada ciastu intensywnego koloru oraz przełamie słodycz.

Dodatkowo ciasto kakaowe z jabłkami i śliwkami możesz wzbogacić czekoladą. Pół tabliczki drobno posiekanej czekolady deserowej sprawdzi się doskonale podczas wyrabiania ciasta.

A co jest potrzebne poza tym? Standardowe składniki, które wykorzystujesz przy pieczeniu kruchego ciasta. Mogą to zatem być np. 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 2 jajka, kilka łyżek kwaśnej śmietany i łyżeczka proszku do pieczenia, a także 1 kostka ciepłego masła. Dodaj do nich kakao oraz czekoladę – i gotowe.

Jeżeli zastanawiasz się, co dokładniej zrobić z owocami na ciasto kakaowe z jabłkami i śliwkami, podpowiadamy: najlepiej jest je wstępnie przesmażyć ze sobą i z cukrem. Jak to zrobić?

  • Pokrój jabłka oraz śliwki na grubą kostkę – nie musisz ich obierać ze skórki.
  • Rozgrzej odrobinę masła i wrzuć owoce na patelnię, posypując kilkoma łyżkami cukru.
  • Smaż, aż owoce skarmelizują się i staną się miękkie.
  • Do mieszanki możesz dodać również przyprawy korzenne, które podbiją smak owoców, np. cynamon czy kardamon, a także imbir.

Na ciasto kakaowe z jabłkami możesz dodatkowo przygotować kruszonkę lub polewę czekoladową – wszystko zależy od Twojej fantazji!

Jak widzisz, przygotowanie ciasta kakaowego z dodatkiem jabłek oraz śliwek nie jest trudnym zadaniem. Nie zajmie Ci ono też wiele czasu. Dlatego spokojnie poradzisz sobie z jego przyrządzeniem np. w leniwy weekend albo luźniejsze popołudnie. Zdecydowanie warto!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply