Muffiny czekoladowe z kremem malinowym
03/10/2021
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser – koniecznie mocno czekoladowy? Jeśli brownie już ci się znudziło, pora na zmianę. Przygotuj muffiny czekoladowe z kremem malinowym, które rozpływają się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa. Są proste do przyrządzenia – dzięki cennym wskazówkom od mistrzów cukiernictwa. Poznaj sprawdzony przepis.
Muffiny czekoladowe, podobnie jak brownie, są wyśmienitym deserem na każdą okazję. Przygotujesz je w krótkim czasie i z łatwo dostępnych składników. Kluczem do sukcesu jest m.in. odpowiedni przepis i postępowanie zgodnie z instrukcją. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że muffiny czekoladowe z kremem malinowym będą udane.
Muffiny czekoladowe alternatywa dla brownie?
Chociaż muffiny czekoladowe przygotowuje się z innego przepisu niż brownie, mogą być dla niego sporą konkurencją. Dzięki zawartości dużej ilości kakao oraz polewy, są intensywnie czekoladowe.
Składniki na muffiny czekoladowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- ½ kostki prawdziwego masła
- 4 jajka
- ¾ szklanki drobnego cukru (lub mniej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego.
Składniki na polewę czekoladową:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 1/3 śmietany kremówki o zawartości tłuszczu 36%.
Składniki na krem malinowy:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 250 g świeżych malin
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody.
Przygotowanie krok po kroku:
- W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej.
- Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cienką strużką wlewaj rozpuszczone masło. Wymieszaj.
- Do mokrych składników dodaj składniki suche i zmiksuj.
- Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj ponownie.
- Formę do muffinków wyłóż papilotkami, a następnie przelewaj masę – do 1/3 ich wysokości.
- Muffiny czekoladowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o Piecz przez 15-20 minut.
- Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wody i odstaw do napęcznienia.
- Maliny przełóż do garnuszka, zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu – do momentu, w którym cukier się rozpuści i maliny się rozpadną. Przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Przecier malinowy umieść w garnuszku i dodaj mąkę ziemniaczaną. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę. Wymieszaj.
- W misce umieść serek mascarpone i zmiksuj z ostudzonym sosem malinowym.
- W garnuszku zagotuj kremówkę, a następnie – już po zdjęciu z palnika – dodaj połamaną czekoladę. Poczekaj aż czekolada się rozpuści, a następnie wymieszaj.
- Upieczone i wystudzone muffiny udekoruj polewą czekoladową. Poczekaj do zastygnięcia.
- Gdy polewa będzie sztywna, udekoruj wierzch kremem czekoladowym.
Smacznego!
Tak przygotowane muffiny czekoladowe będą równie pyszne jak klasyczne brownie. Przygotuj je choćby raz, a do przepisu będziesz często wracać.
No Comments