Blog

Muffiny czekoladowe z lemon curdem

Komponujesz menu na rodzinne przyjęcie i zastanawiasz się, jaki deser zaserwować gościom? Szukasz pomysłu na coś prostego, ale jednocześnie zaskakującego i niebanalnego? Wypróbuj pyszne, klasyczne muffiny czekoladowe z niezwykle aromatycznym i pełnym cytrusowych nut lemon curdem. Połączenie słodyczy z orzeźwiającym sokiem cytrynowym doskonale smakuje i pięknie wygląda na stole. Sprawdź!

 

Łatwe i szybkie do przygotowania, a mimo to wyśmienite – tak, w prostych słowach, można podsumować ten deser. Muffiny czekoladowe to świetny wybór niezależnie od okazji, a aksamitny lemon curd dodaje im niezwykłego charakteru. Połączenie tych smaków nigdy się nie nudzi!

 

Jak zrobić muffiny czekoladowe?

Ustaw piekarnik na 180℃ i przygotuj formę na papilotki lub silikonowe foremki na muffinki. Z podanych składników wychodzą 24 babeczki.

 

SKŁADNIKI:

  • 165 g masła,
  • 4 jajka,
  • 180 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 150 g cukru,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 4 g proszku do pieczenia.

 

WYKONANIE:

Czekolady pokrój na kawałki. W garnku podgrzej wodę do wrzenia i umieść nad nim metalową miskę. Dodaj do naczynia masło wraz z czekoladą i poczekaj. Kiedy składniki będą się rozpuszczać, zacznij powoli mieszać. Nie pozwól, aby masa się zagotowała, bo wtedy tłuszcz nie połączy się z czekoladą. Kiedy sos stanie się gładki i lejący, odstaw go do wystudzenia.

Oddziel żółtka od białek i ubij je razem z cukrem na puszystą, jajeczną masę. Pod koniec miksowania wlej rozpuszczoną czekoladę w temperaturze pokojowej. Pamiętaj! Jeśli sos będzie zbyt ciepły, jajko się zetnie.

Do drugiego naczynia przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Powoli wsyp suche składniki do czekoladowej masy i wymieszaj całość szpatułką. Nie miksuj! Mogą powstać grudki, jednak nie może być widać mąki.

Na koniec ubij białka na sztywną, błyszczącą pianę. Delikatnie połącz ją z resztą składników, aby nie straciła swojej wyjątkowej puszystości. Gotowe ciasto przelej do przygotowanych papilotek na ¾ ich wysokości. Piecz przez 25 minut do suchego patyczka.

Muffiny będą przypominać konsystencją nieco puszyste brownie. Wilgotne w środku, płaskie i chrupiące na zewnątrz doskonale pasują do lemon curdu.

 

Jak przygotować lemon curd?

Wykonanie kremu wymaga uważności. Zadbaj również o ciepłe składniki, a lemon curd z pewnością się uda.

 

SKŁADNIKI:

  • 120 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 jajka,
  • 50 g skórki z cytryny,
  • 100 g soku z cytryny,
  • 150 g cukru.

 

WYKONANIE:

Ponownie umieść metalową miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj do naczynia skórkę i sok z cytryny, cukier oraz jajka, razem z żółtkami. Wymieszaj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje, a wokół będzie snuć się wspaniały, cytrusowy zapach. Pokrój ciepłe masło w kostkę i dodaj do masy. Zacznij powoli mieszać składniki trzepaczką, aby się połączyły. Dbaj o stałą, niezbyt wysoką temperaturę, aby nie powstały grudki. Po 7-10 minutach, kiedy krem będzie gęsty i aksamitny, przelej go do miseczki, owiń folią i odstaw do całkowitego wystudzenia, najlepiej w lodówce.

 

Kiedy muffiny czekoladowe będą chłodne, połóż na nich odpowiednią porcję wystudzonego lemon curd. W lecie przechowuj deser w lodówce.

 

Słodkie i orzeźwiające muffinki z pewnością przypadną Ci do gustu. Wypróbuj ten przepis już dziś, a z pewnością miło się zaskoczysz!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply