Blog

Przepis na chlebek bananowy, który zawsze się udaje

Czekoladowe Brownie

Chlebek bananowy to słodka alternatywa dla zwykłego pieczywa. Jego przygotowanie jest proste, nie wymaga użycia trudno dostępnych składników ani dysponowania specjalnymi urządzeniami. Ponadto jest zdrowy i sprawdzi się jako przekąska u osób na diecie. Zobacz nasz przepis na chlebek bananowy!

Ciasto bananowe to popularny wypiek w Stanach Zjednoczonych, a u nas zyskał popularność za sprawą fit blogerek i trenerek. Jest to doskonała opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia, a także deser lub pożywne śniadanie. Do przygotowania chlebka potrzebujesz tylko kilku składników, a całość nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Zobacz, jakie to proste!

Sprawdzony przepis na chlebek bananowy

Chlebek bananowy to ciasto, które jest wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu. Długo pozostaje świeże i nie czerstwieje, a także nadaje się do zamrożenia. Istnieje wiele modyfikacji przepisu, a my podajemy ten sprawdzony, który zawsze się udaje!

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 170 g cukru,
  • 1,5 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 70 g masła,
  • 4 duże jajka.

Przygotowanie:

  1. Rozgnieć banany widelcem tak, aby powstała z nich pulpa.
  2. W dużej misce zmiksuj jajka z cukrem aż do powstania jednolitej masy. Po ubiciu dodaj rozpuszczone masło i miksuj jeszcze chwilę.
  3. Do powstałej masy powoli dodawaj resztę składników i dokładnie je ze sobą wymieszaj. Pamiętaj, aby przed użyciem mąki, dobrze ją przesiać na sitku o gęstych oczkach.
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej wcześniej przygotowaną masę. Na wierzchu ciasta możesz położyć pokrojone banany, płatki migdałowe lub drobno posiekane orzechy.
  5. Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 180oC bez włączonego termoobiegu. Piecz ciasto przez godzinę.

Zanim wyjmiesz chlebek, sprawdź patyczkiem, czy dobrze się upiekł. W zależności od tego, jaki masz piekarnik, czas pieczenia może się nieco różnić. Nie powinien on jednak przekroczyć 90 minut. Po wystygnięciu ciasto jest gotowe do spożycia.

Z czym podawać chlebek bananowy?

Ciasto jest tak doskonałe w smaku, że nie potrzebuje innych dodatków. Możesz je jednak urozmaicić w ulubiony sposób. Do posmarowania kromki sprawdzi się np. konfitura lub Krem wedlowski czekoladowy E.Wedel. Możesz także użyć masła czekoladowego, dzięki czemu wypiek zyska ciekawy, słodko-słony smak. Chlebek bananowy idealnie sprawdzi się do kawy, herbaty, mleka, kakao lub owocowego koktajlu. Tak naprawdę to od Ciebie zależy, z czym go zjesz!

Chlebek bananowy to prosty i sprawdzony sposób na słodki wypiek. Jeżeli będziesz trzymać się przepisu, ciasto na pewno wyjdzie idealne. Taki chlebek to doskonały wariant dla osób, które nie mogą pochwalić się umiejętnościami kulinarnymi. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet nowicjusze, którzy dopiero nabywają doświadczenia w kuchni. Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply