Przepis na chlebek bananowy, który zawsze się udaje
08/27/2020
Chlebek bananowy to słodka alternatywa dla zwykłego pieczywa. Jego przygotowanie jest proste, nie wymaga użycia trudno dostępnych składników ani dysponowania specjalnymi urządzeniami. Ponadto jest zdrowy i sprawdzi się jako przekąska u osób na diecie. Zobacz nasz przepis na chlebek bananowy!
Ciasto bananowe to popularny wypiek w Stanach Zjednoczonych, a u nas zyskał popularność za sprawą fit blogerek i trenerek. Jest to doskonała opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia, a także deser lub pożywne śniadanie. Do przygotowania chlebka potrzebujesz tylko kilku składników, a całość nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Zobacz, jakie to proste!
Sprawdzony przepis na chlebek bananowy
Chlebek bananowy to ciasto, które jest wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu. Długo pozostaje świeże i nie czerstwieje, a także nadaje się do zamrożenia. Istnieje wiele modyfikacji przepisu, a my podajemy ten sprawdzony, który zawsze się udaje!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 300 g mąki pszennej,
- 170 g cukru,
- 1,5 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 70 g masła,
- 4 duże jajka.
Przygotowanie:
- Rozgnieć banany widelcem tak, aby powstała z nich pulpa.
- W dużej misce zmiksuj jajka z cukrem aż do powstania jednolitej masy. Po ubiciu dodaj rozpuszczone masło i miksuj jeszcze chwilę.
- Do powstałej masy powoli dodawaj resztę składników i dokładnie je ze sobą wymieszaj. Pamiętaj, aby przed użyciem mąki, dobrze ją przesiać na sitku o gęstych oczkach.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej wcześniej przygotowaną masę. Na wierzchu ciasta możesz położyć pokrojone banany, płatki migdałowe lub drobno posiekane orzechy.
- Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 180oC bez włączonego termoobiegu. Piecz ciasto przez godzinę.
Zanim wyjmiesz chlebek, sprawdź patyczkiem, czy dobrze się upiekł. W zależności od tego, jaki masz piekarnik, czas pieczenia może się nieco różnić. Nie powinien on jednak przekroczyć 90 minut. Po wystygnięciu ciasto jest gotowe do spożycia.
Z czym podawać chlebek bananowy?
Ciasto jest tak doskonałe w smaku, że nie potrzebuje innych dodatków. Możesz je jednak urozmaicić w ulubiony sposób. Do posmarowania kromki sprawdzi się np. konfitura lub Krem wedlowski czekoladowy E.Wedel. Możesz także użyć masła czekoladowego, dzięki czemu wypiek zyska ciekawy, słodko-słony smak. Chlebek bananowy idealnie sprawdzi się do kawy, herbaty, mleka, kakao lub owocowego koktajlu. Tak naprawdę to od Ciebie zależy, z czym go zjesz!
Chlebek bananowy to prosty i sprawdzony sposób na słodki wypiek. Jeżeli będziesz trzymać się przepisu, ciasto na pewno wyjdzie idealne. Taki chlebek to doskonały wariant dla osób, które nie mogą pochwalić się umiejętnościami kulinarnymi. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet nowicjusze, którzy dopiero nabywają doświadczenia w kuchni. Smacznego!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/
No Comments