Blog

Tradycyjne ciasto czekoladowe z kremem waniliowym i dżemem

Ciasto czekoladowe to jeden z tych wypieków, które zachwycają od pierwszego do ostatniego kęsa. Intensywne w smaku, rozpływające się w ustach – właśnie tak w kilku słowach można je scharakteryzować. Warto jednak pokusić się o brownie. Przepis wzbogacony kremem waniliowym i dżemem pozwoli na przygotowanie prawdziwego cukierniczego dzieła.

Brownie to klasyczne amerykańskie ciasto czekoladowe, które ma swoich zwolenników na całym świecie. Tym, co zachwyca jest przede wszystkim intensywny smak i „ciężka” konsystencja.  Można jednak nadać mu większej lekkości, przekładając je kremem waniliowym.

Brownie – przepis na ciasto niestandardowe

Jeśli chodzi o brownie, przepis niestandardowy jest bardzo zbliżony do podstawowego. Większość czynności jest identycznych, ale w nowej wersji dochodzi jeszcze kilka elementów.

Do przygotowania ciasta czekoladowego będziesz potrzebować:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczkę czekolady mlecznej
  • 100 g prawdziwego masła
  • 1 szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Czas przystąpić do właściwej pracy:

  • jajka wbij do miseczki, dodaj ekstrakt waniliowy, cukier – składniki wymieszaj
  • oba rodzaje czekolady połam na mniejsze kawałki i umieść w rondelku wraz z masłem – rozpuść do uzyskania jednolitej konsystencji
  • do masy czekoladowej dodaj mąkę i jajka – wymieszaj energicznym ruchem, aby pozbyć się ewentualnych grudek
  • gładkie ciasto wylej do formy (25×25 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180o

Po 25 minutach brownie będzie gotowe – odstaw je do ostudzenia, a w tym czasie przygotuj krem waniliowy.

Składniki na krem waniliowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • ziarenka z laski wanilii.

W misce umieść serek mascarpone, dodaj cukier i miksuj. Dodaj kremówkę i ponownie mieszaj mikserem – do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii.

Czas na przełożenie brownie. Przepis wskazuje na konieczność przecięcia ciasta czekoladowego na dwie części. Obie wysmaruj ulubionym dżemem, a następnie na spód wyłóż sporą ilość kremu waniliowego. Przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą ilość kremu. Całość możesz udekorować esami-floresami z polewy czekoladowej.

Warto wspomnieć, że cały krem możesz zużyć do przełożenia blatów czekoladowych. Wówczas wierzch ciasta wystarczy oprószyć cukrem pudrem, płatkami czekolady lub udekorować kleksami z bitej śmietany.

Ciasto czekoladowe – propozycja podania

Brownie z kremem waniliowym i dżemem możesz podawać na wiele sposobów – zgodnie z własnymi preferencjami. Jeśli nie masz pomysłu, warto skorzystać z poniższych inspiracji.

  • Lody waniliowe / śmietankowe / czekoladowe – takie towarzystwo jest idealne szczególnie do ciepłego jeszcze brownie.
  • Świeże owoce – pokrojone na kawałki pomarańcze, banany, truskawki czy kiwi będą doskonale współgrały z ciastem czekoladowym, ponieważ dodatkowo przełamią jego smak.

Warto przy tym pamiętać, że brownie będzie smakowało równie wyśmienicie bez towarzystwa. Wystarczy tylko filiżanka dobrej kawy.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/piszinger-z-gorzka-czekolada-pasta-sezamowa-i-slonym-karmelem/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply