Tradycyjne ciasto czekoladowe z kremem waniliowym i dżemem
01/11/2021
Ciasto czekoladowe to jeden z tych wypieków, które zachwycają od pierwszego do ostatniego kęsa. Intensywne w smaku, rozpływające się w ustach – właśnie tak w kilku słowach można je scharakteryzować. Warto jednak pokusić się o brownie. Przepis wzbogacony kremem waniliowym i dżemem pozwoli na przygotowanie prawdziwego cukierniczego dzieła.
Brownie to klasyczne amerykańskie ciasto czekoladowe, które ma swoich zwolenników na całym świecie. Tym, co zachwyca jest przede wszystkim intensywny smak i „ciężka” konsystencja. Można jednak nadać mu większej lekkości, przekładając je kremem waniliowym.
Brownie – przepis na ciasto niestandardowe
Jeśli chodzi o brownie, przepis niestandardowy jest bardzo zbliżony do podstawowego. Większość czynności jest identycznych, ale w nowej wersji dochodzi jeszcze kilka elementów.
Do przygotowania ciasta czekoladowego będziesz potrzebować:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 tabliczkę czekolady mlecznej
- 100 g prawdziwego masła
- 1 szklanki cukru pudru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Czas przystąpić do właściwej pracy:
- jajka wbij do miseczki, dodaj ekstrakt waniliowy, cukier – składniki wymieszaj
- oba rodzaje czekolady połam na mniejsze kawałki i umieść w rondelku wraz z masłem – rozpuść do uzyskania jednolitej konsystencji
- do masy czekoladowej dodaj mąkę i jajka – wymieszaj energicznym ruchem, aby pozbyć się ewentualnych grudek
- gładkie ciasto wylej do formy (25×25 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180o
Po 25 minutach brownie będzie gotowe – odstaw je do ostudzenia, a w tym czasie przygotuj krem waniliowy.
Składniki na krem waniliowy:
- 250 g serka mascarpone
- 500 g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- ziarenka z laski wanilii.
W misce umieść serek mascarpone, dodaj cukier i miksuj. Dodaj kremówkę i ponownie mieszaj mikserem – do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii.
Czas na przełożenie brownie. Przepis wskazuje na konieczność przecięcia ciasta czekoladowego na dwie części. Obie wysmaruj ulubionym dżemem, a następnie na spód wyłóż sporą ilość kremu waniliowego. Przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą ilość kremu. Całość możesz udekorować esami-floresami z polewy czekoladowej.
Warto wspomnieć, że cały krem możesz zużyć do przełożenia blatów czekoladowych. Wówczas wierzch ciasta wystarczy oprószyć cukrem pudrem, płatkami czekolady lub udekorować kleksami z bitej śmietany.
Ciasto czekoladowe – propozycja podania
Brownie z kremem waniliowym i dżemem możesz podawać na wiele sposobów – zgodnie z własnymi preferencjami. Jeśli nie masz pomysłu, warto skorzystać z poniższych inspiracji.
- Lody waniliowe / śmietankowe / czekoladowe – takie towarzystwo jest idealne szczególnie do ciepłego jeszcze brownie.
- Świeże owoce – pokrojone na kawałki pomarańcze, banany, truskawki czy kiwi będą doskonale współgrały z ciastem czekoladowym, ponieważ dodatkowo przełamią jego smak.
Warto przy tym pamiętać, że brownie będzie smakowało równie wyśmienicie bez towarzystwa. Wystarczy tylko filiżanka dobrej kawy.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/piszinger-z-gorzka-czekolada-pasta-sezamowa-i-slonym-karmelem/
No Comments