Blog

Torcik czekoladowy z chałwą i pokruszoną bezą

ciasto czekoladowe z serem

Torcik czekoladowy przełożony kremem czekoladowym już ci się znudził i szukasz czegoś bardziej oryginalnego? Połączenie czekolady, chałwy i rozpływającej się w ustach bezy chwyci cię za serce i będzie prawdziwą eksplozją przyjemności dla podniebienia. Poznaj sprawdzony przepis, do którego będziesz wracać wiele razy.

Podstawą smacznego torciku przełożonego kremem chałwowym z kawałkami bezy jest biszkopt czekoladowy. Pięknie wyrośnięty, puszysty w środku i lekki – właśnie takie efekty są pożądane. Wystarczy jednak postępować zgodnie z oryginalną recepturą.

Przepis na biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy wcale nie musi być wyzwaniem. Musisz tylko trzymać się odpowiednich proporcji.

Niezbędne składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego
  • ¼ mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody.

Z powyższych ilości przygotujesz biszkopt czekoladowy na tortownicę o średnicy ok. 25 cm.

Co dalej?

  • Mąki wymieszaj z kakao i przesiej.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier (łyżka po łyżce), a następnie po żółtku.
  • Przesianą mąkę należy dodawać porcjami do masy jajecznej – tylko do wymieszania się składników. Dodać wodę i ponownie wymieszać.
  • Ciasto należy przełożyć do tortownicy (na dnie powinien znaleźć się papier do pieczenia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (grzałka: góra – dół).
  • Piec przez ok. 30 minut – do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt czekoladowy należy odłożyć do wystudzenia, a następnie delikatnie oddzielić nożem od formy. Ciasto ułożyć do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na krem chałwowy

Biszkopt czekoladowy należy przełożyć kremem chałwowym, aby otrzymać torcik. Dlatego będziesz potrzebować kolejnych składników:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 150 g kremówki 36%
  • 2 łyżki drobnego cukru.

W wysokim naczyniu umieść serek mascarpone i dodaj chałwę. Składniki zblenduj na gładką masę i odstaw do lodówki.

Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Wymieszaj z kremem chałwowym – za pomocą szpatułki. Wstaw na chwilę do lodówki, a następnie przełóż nim schłodzony biszkopt czekoladowy.

Wierzch torciku udekoruj niewielką ilością kremu, a na koniec posyp pokruszoną bezą (możesz wykorzystać gotowe już beziki z cukierni).

Przygotowanie tortu czekoladowego z chałwą i bezą – o czym pamiętać?

Jeżeli chcesz mieć pewność, że wypiek będzie udany, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami. Są to bowiem informacje, których nie możesz zlekceważyć.

  • Składniki na biszkopt czekoladowy powinny mieć temperaturę pokojową – zapobiegnie to zakalcowi.
  • Składniki na ciasto należy mieszać możliwie krótko – pozwoli to uniknąć szybkiego wyrośnięcia biszkoptu i nagłego jego opadnięcia.
  • Śmietanka do kremu powinna być mocno schłodzona – umożliwi to uzyskanie maksymalnie sztywnej konsystencji.
  • Zaopatrz się w kruche bezy – dzięki temu nie rozpuszczą się zbyt szybko w kremie i pozostawią przyjemną chrupkość w ustach.

Smacznego!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply