Torcik czekoladowy z chałwą i pokruszoną bezą
01/11/2021
Torcik czekoladowy przełożony kremem czekoladowym już ci się znudził i szukasz czegoś bardziej oryginalnego? Połączenie czekolady, chałwy i rozpływającej się w ustach bezy chwyci cię za serce i będzie prawdziwą eksplozją przyjemności dla podniebienia. Poznaj sprawdzony przepis, do którego będziesz wracać wiele razy.
Podstawą smacznego torciku przełożonego kremem chałwowym z kawałkami bezy jest biszkopt czekoladowy. Pięknie wyrośnięty, puszysty w środku i lekki – właśnie takie efekty są pożądane. Wystarczy jednak postępować zgodnie z oryginalną recepturą.
Przepis na biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy wcale nie musi być wyzwaniem. Musisz tylko trzymać się odpowiednich proporcji.
Niezbędne składniki:
- 4 duże jajka
- 1 łyżka kakao niesłodzonego
- ¼ mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki wody.
Z powyższych ilości przygotujesz biszkopt czekoladowy na tortownicę o średnicy ok. 25 cm.
Co dalej?
- Mąki wymieszaj z kakao i przesiej.
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier (łyżka po łyżce), a następnie po żółtku.
- Przesianą mąkę należy dodawać porcjami do masy jajecznej – tylko do wymieszania się składników. Dodać wodę i ponownie wymieszać.
- Ciasto należy przełożyć do tortownicy (na dnie powinien znaleźć się papier do pieczenia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (grzałka: góra – dół).
- Piec przez ok. 30 minut – do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt czekoladowy należy odłożyć do wystudzenia, a następnie delikatnie oddzielić nożem od formy. Ciasto ułożyć do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na krem chałwowy
Biszkopt czekoladowy należy przełożyć kremem chałwowym, aby otrzymać torcik. Dlatego będziesz potrzebować kolejnych składników:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g chałwy waniliowej
- 150 g kremówki 36%
- 2 łyżki drobnego cukru.
W wysokim naczyniu umieść serek mascarpone i dodaj chałwę. Składniki zblenduj na gładką masę i odstaw do lodówki.
Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru. Wymieszaj z kremem chałwowym – za pomocą szpatułki. Wstaw na chwilę do lodówki, a następnie przełóż nim schłodzony biszkopt czekoladowy.
Wierzch torciku udekoruj niewielką ilością kremu, a na koniec posyp pokruszoną bezą (możesz wykorzystać gotowe już beziki z cukierni).
Przygotowanie tortu czekoladowego z chałwą i bezą – o czym pamiętać?
Jeżeli chcesz mieć pewność, że wypiek będzie udany, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami. Są to bowiem informacje, których nie możesz zlekceważyć.
- Składniki na biszkopt czekoladowy powinny mieć temperaturę pokojową – zapobiegnie to zakalcowi.
- Składniki na ciasto należy mieszać możliwie krótko – pozwoli to uniknąć szybkiego wyrośnięcia biszkoptu i nagłego jego opadnięcia.
- Śmietanka do kremu powinna być mocno schłodzona – umożliwi to uzyskanie maksymalnie sztywnej konsystencji.
- Zaopatrz się w kruche bezy – dzięki temu nie rozpuszczą się zbyt szybko w kremie i pozostawią przyjemną chrupkość w ustach.
Smacznego!
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kajmakowy-sernik-na-zimno-na-spodzie-brownie/
No Comments