Blog

Kruche ciastka czekoladowe z makiem

Masz ochotę na klasyczne kruche ciastka, ale z drugiej strony zależy ci na podniesieniu walorów smakowych? Poznaj sprawdzony przepis na ciastka czekoladowe z makiem. To ciekawe połączenie, którego warto doświadczyć. 

Kruche ciastka czekoladowe to klasyk, który sprawdza się zawsze – niezależnie od okazji. Jednak warto od czasu do czasu pokusić się na cukiernicze eksperymenty. O ile dodanie kawałków białej czekolady nie jest niczym zaskakującym, o tyle dodatek maku nada wypiekom oryginalnego smaku. Warto więc odważyć się, by odkrywać nowe połączenia.

Kruche ciastka czekoladowe z makiem – składniki

Istnieje wiele przepisów na kruche ciastka czekoladowe, które mogą stanowić bazę do cukierniczych eksperymentów. Skorzystaj ze swojego ulubionego lub wypróbuj poniższą recepturę.

Niezbędne składniki to:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g niebieskiego maku
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko.

Z powyższych ilości przygotujesz ok. 60 ciasteczek – wszystko jednak zależy od tego, jak dużych foremek użyjesz. Jeżeli wykorzystasz mniejsze elementy, możesz otrzymać nawet 80 do 100 sztuk wypieków.

Ciastka czekoladowe z makiem – przygotowanie

Przygotowanie ciastek czekoladowych z makiem jest proste. Praca sprowadza się do zagniecenia ciasta kruchego z wyżej podanych składników. Bardzo ważne jest to, aby wszystkie produkty były zimne. Zapewni to wypiekom odpowiednią kruchość po upieczeniu – ciasteczka będą wręcz rozpływały się w ustach.

  • Ciasto zagniataj możliwie jak najkrócej.
  • Z ciasta należy uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć folią spożywczą. W takiej formie powinna trafić do lodówki na około 2 godziny.
  • Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i rozwałkuj na blacie posypanym niewielką ilością mąki.
  • Z ciasta o grubości ok. 4 mm należy wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blaszkę trzeba włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra – dół) i piec przez ok. 10-12 minut.
  • Ciasteczka należy wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Kruche ciasteczka z makiem możesz urozmaicić

Ciasteczka czekoladowe z makiem możesz podawać w wielu wariantach: począwszy od różnych kształtów, a skończywszy na dowolnej dekoracji. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych inspiracji.

  • Ciasteczka możesz oprószyć cukrem pudrem, jeśli np. wydają ci się mało słodkie.
  • Wypieki możesz przełożyć dżemem truskawkowym, wiśniowym lub malinowym.
  • Ciastka czekoladowe możesz dodatkowo udekorować, np. polewą lub lukrem.

Pamiętaj, że tego typu wypieki świetnie sprawdzą się nie tylko jako przekąska do kawy czy herbaty. Elegancko zapakowane ciasteczka będą słodkim jadalnym prezentem, np. z okazji świąt Bożego Narodzenia – wtedy jednak warto od razu przygotować podwójną porcję.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ptysie-z-kremem-czekoladowym-i-lepiacym-karmelem-pomaranczowym/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply