Blog

Brownie karmelowe

Uwielbiasz mocno czekoladowe brownie, ale szukasz nowych sposobów na jego przyrządzenie? Wypróbuj brownie karmelowe. Wystarczy przygotować tradycyjne czekoladowe brownie, a następnie polać je obłędnym sosem karmelowym. Dodając do niego odrobinę soli i wykładając na ciasto dodatkowo orzechy, otrzymasz połączenie, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć. Sprawdź przepis.

Brownie karmelowe – dlaczego warto?

Idealne brownie jest gliniaste, ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. Dzięki temu jest uwielbiane przez większość miłośników słodyczy. W połączeniu z sosem karmelowym daje jednak nieopisanie więcej przyjemności. Smak delikatnie palonego cukru wymieszanego z masłem i śmietanką oblepia czekoladowe ciasto i tworzy w ustach niesamowicie smaczne połączenie. Stanie się ono jeszcze bardziej uzależniające, jeśli do karmelu dodasz odrobinę soli, która przełamie słodycz. Do tego wszystkiego świetnie pasują również orzechy (np. włoskie, ziemne, pekan). Sprawdź, jak przyrządzić ten kuszący deser.

Brownie karmelowe – składniki

Do przyrządzenia tego pysznego ciasta potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Ważne – powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj:

  • 200 g masła,
  • 300 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%, posiekanej,
  • 3 duże jajka,
  • łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
  • 200 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Na sos karmelowy potrzebujesz natomiast:

  • 1 szklankę cukru,
  • 4 łyżki wody,
  • 120 ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 30 g masła,
  • opcjonalnie: dużą szczyptę soli.

 

Ponadto warto przygotować ok. ½ szklanki ulubionych orzechów (pokruszonych) i odrobinę soli gruboziarnistej do dekoracji.

Brownie karmelowe – przygotowanie

Brownie karmelowe to bardzo proste ciasto.  Zajmie Ci niewiele więcej czasu niż najprostsze muffinki czekoladowe. Przepis jest za to znacznie bardziej efektowny i dekadencki. Postępuj według poniższych kroków:

  1. W niewielkim garnuszku roztop na niezbyt dużym ogniu masło z posiekaną czekoladą. Mieszaj do utworzenia jednolitej masy. Następnie odstaw do przestudzenia.
  2. W dużej misce roztrzep jajka rózgą kuchenną (nie ubijaj), dodaj cukier i ekstrakt z wanilii, wymieszaj. Następnie dodaj masę czekoladową i ponownie wymieszaj rózgą, aż powstanie gładka masa.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski z masą, wymieszaj tylko do połączenia się składników.
  4. Przełóż do niewielkiej prostokątnej lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160°C przez 25-30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy wewnątrz nie ma surowego ciasta (powinno jednak nadal być wilgotne). Przestudź.

 

Następnie przygotuj sos karmelowy:

  1. W małym garnuszku wymieszaj wodę z cukrem. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj na średnim ogniu do momentu uzyskania bursztynowego koloru. Uwaga: karmelu nie można mieszać. Dopuszczalne jest tylko poruszanie samym garnkiem.
  2. Ściągnij masę z palnika. Ostrożnie wlej śmietankę (masa będzie się pienić), następnie dodaj masło i opcjonalnie sól. Wymieszaj energicznie do połączenia się składników. Postaw na kuchence i gotuj ok. 1 minuty, mieszając. Odstaw do przestudzenia. Od czasu do czasu sprawdzaj konsystencję – sos nie powinien być za gęsty.

 

Przestudzone ciasto polej sosem karmelowym. Posyp orzechami, jeśli ich używasz. Opcjonalnie posyp odrobiną gruboziarnistej soli. Podawaj pokrojone na kwadraty. Brownie karmelowe świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Jeśli natomiast szukasz innych słodkich przepisów, sprawdź również świetny pomysł na pancakes czekoladowe.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply