Blog

Ciasto z mango – egzotyka na wyciągnięcie Twojej ręki!

Szukasz przepisu na ciasto z mango bez pieczenia, które posłuży jako deser na rodzinnym obiedzie spotkaniu z przyjaciółmi lub na każdą inną okazję? Sprawdź tę propozycję! Krok po kroku zobacz, jak przygotować słodkość z egzotyczną nutą.

Ciasto z mango – lista składników

Oto lista składników do przygotowania ciasta z mango.

Na spód ciasta:

  • 200 g herbatników,
  • 50 g roztopionego masła.

Na kremowe nadzienie:

  • 300 g pulpy mango (może być świeża lub z puszki),
  • 6 listków żelatyny,
  • 50 ml gorącej wody (nie może być wrzątek),
  • 200 g kremowego serka śmietankowego,
  • 400 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej),
  • 100 g cukru pudru.

Na polewę z mango:

  • 100 g pulpy mango (może być świeża lub z puszki),
  • 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 50 g masła,
  • 100 ml śmietanki 30%.

Przygotowanie egzotycznego ciasta z mango – krok po kroku

  1. Przygotuj spód ciasta. Herbatniki zmiel w blenderze. Następnie przesyp je do miski, dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj.
  2. Spód tortownicy o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na dnie tortownicy równomiernie rozłóż herbatnikową masę. Dociśnij ją palcami lub łyżką, by stworzyła zwarty spód. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
  4. Przejdź do przygotowania nadzienia. W blenderze zmiksuj pulpę* z mango.

*Wskazówka: Chcesz samodzielnie przygotować pulpę z mango? To proste! Kup świeży owoc, wydrąż miąższ i zblenduj na gładką masę. Jeśli pulpa będzie za słodka, dodaj do niej sok z cytryny. Jeśli będzie za kwaśna, dodaj łyżeczkę cukru.

  1. W osobnej misce ubij serek śmietankowy z cukrem na gładką, pozbawioną grudek masę.
  2. Do serowej masy dodaj purée z mango, wymieszaj i odstaw na bok.
  3. Rozpuść żelatynowe płatki w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Zimną śmietankę ubij na sztywno i dodaj do niej rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
  5. Ubitą śmietankę połącz z kremową masą z mango i serka. Całość wymieszaj, by uzyskać gęsty krem bez grudek.
  6. Wyjmij tortownicę z lodówki. Na herbatnikowym spodzie równomiernie rozłóż przygotowany krem ​​z mango. Włóż do lodówki i przechowuj w niej przez 4 godziny.
  7. Kiedy ciasto będzie miało zwartą konsystencję, przygotuj polewę z mango: do garnka przełóż wszystkie składniki. Podgrzej zawartość do całkowitego rozpuszczenia. Gdy polewa będzie miała jednolitą konsystencję odstaw ją na bok do przestygnięcia. Chłodną polej wierzch ciasta z mango.
  8. Przechowuj ciasto w lodówce przez godzinę lub do zastygnięcia polewy. Po upływie tego czasu możesz rozkoszować się pysznym, egzotycznym deserem.

Ciasto z mango zamiast tradycyjnego sernika

Przepis, który właśnie poznałeś to tak naprawdę odmiana sernika na zimno. Zamiast piec tradycyjne ciasto lub przygotowywać jego schłodzoną wersję z galaretką, możesz zaszaleć i postawić na deser pachnący egzotyką. Podobnie, jak możesz odmienić smak tradycyjnych muffinek czekoladowych i upiec babeczki czekoladowe z kremem mango. Ten słodki owoc dobrze komponuje się zarówno z serowym nadzieniem, jak i z czekoladą.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply