Ciasto z mango – egzotyka na wyciągnięcie Twojej ręki!
08/04/2022Szukasz przepisu na ciasto z mango bez pieczenia, które posłuży jako deser na rodzinnym obiedzie spotkaniu z przyjaciółmi lub na każdą inną okazję? Sprawdź tę propozycję! Krok po kroku zobacz, jak przygotować słodkość z egzotyczną nutą.
Ciasto z mango – lista składników
Oto lista składników do przygotowania ciasta z mango.
Na spód ciasta:
- 200 g herbatników,
- 50 g roztopionego masła.
Na kremowe nadzienie:
- 300 g pulpy mango (może być świeża lub z puszki),
- 6 listków żelatyny,
- 50 ml gorącej wody (nie może być wrzątek),
- 200 g kremowego serka śmietankowego,
- 400 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej),
- 100 g cukru pudru.
Na polewę z mango:
- 100 g pulpy mango (może być świeża lub z puszki),
- 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
- 50 g masła,
- 100 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie egzotycznego ciasta z mango – krok po kroku
- Przygotuj spód ciasta. Herbatniki zmiel w blenderze. Następnie przesyp je do miski, dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj.
- Spód tortownicy o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie tortownicy równomiernie rozłóż herbatnikową masę. Dociśnij ją palcami lub łyżką, by stworzyła zwarty spód. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
- Przejdź do przygotowania nadzienia. W blenderze zmiksuj pulpę* z mango.
*Wskazówka: Chcesz samodzielnie przygotować pulpę z mango? To proste! Kup świeży owoc, wydrąż miąższ i zblenduj na gładką masę. Jeśli pulpa będzie za słodka, dodaj do niej sok z cytryny. Jeśli będzie za kwaśna, dodaj łyżeczkę cukru.
- W osobnej misce ubij serek śmietankowy z cukrem na gładką, pozbawioną grudek masę.
- Do serowej masy dodaj purée z mango, wymieszaj i odstaw na bok.
- Rozpuść żelatynowe płatki w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zimną śmietankę ubij na sztywno i dodaj do niej rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
- Ubitą śmietankę połącz z kremową masą z mango i serka. Całość wymieszaj, by uzyskać gęsty krem bez grudek.
- Wyjmij tortownicę z lodówki. Na herbatnikowym spodzie równomiernie rozłóż przygotowany krem z mango. Włóż do lodówki i przechowuj w niej przez 4 godziny.
- Kiedy ciasto będzie miało zwartą konsystencję, przygotuj polewę z mango: do garnka przełóż wszystkie składniki. Podgrzej zawartość do całkowitego rozpuszczenia. Gdy polewa będzie miała jednolitą konsystencję odstaw ją na bok do przestygnięcia. Chłodną polej wierzch ciasta z mango.
- Przechowuj ciasto w lodówce przez godzinę lub do zastygnięcia polewy. Po upływie tego czasu możesz rozkoszować się pysznym, egzotycznym deserem.
Ciasto z mango zamiast tradycyjnego sernika
Przepis, który właśnie poznałeś to tak naprawdę odmiana sernika na zimno. Zamiast piec tradycyjne ciasto lub przygotowywać jego schłodzoną wersję z galaretką, możesz zaszaleć i postawić na deser pachnący egzotyką. Podobnie, jak możesz odmienić smak tradycyjnych muffinek czekoladowych i upiec babeczki czekoladowe z kremem mango. Ten słodki owoc dobrze komponuje się zarówno z serowym nadzieniem, jak i z czekoladą.
No Comments