Blog

Czekolada + truskawki = dobry pomysł na ciasto

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Słodka, kremowa czekolada i orzeźwiające, lekkie truskawki to idealny duet. Najlepiej jeśli oba składniki połączy się w przepyszne, wilgotne ciasto. Jeśli chcesz poznać przepis na ponadczasowy deser z truskawkami, i na dodatek bez konieczności używania miksera, poznaj wskazówki.

Ciasto czekoladowe z truskawkami — potrzebne składniki

Ciasto czekoladowe z podanego przepisu najlepiej przygotować w formie o wymiarach 20 × 30 cm. Jeśli w twojej szafce znajduje się blaszka o nieco innych wymiarach — nie przejmuj się. W przypadku mniejszej formy skróć czas pieczenia, a w przypadku większej — lekko go wydłuż.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 ml maślanki,
  • 120 ml oleju,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 500 g truskawek.

Czekoladę mleczną z powodzeniem możesz zastąpić gorzką. Wtedy ciasto wyjdzie nieco mniej słodkie, jednak znacznie bardziej czekoladowe.

Jak przygotować ciasto z czekoladą i truskawkami?

Kiedy masz już wszystkie składniki pamiętaj, aby były one w temperaturze pokojowej. Pozwoli to uzyskać wilgotne, puszyste ciasto bez zakalca. No to do dzieła!

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Mąkę, kakao, cukier i sodę umieść w misce. Wymieszaj składniki dokładnie za pomocą łyżki.
  3. W drugiej misce połącz cukier, maślankę, olej i jajka z wykorzystaniem trzepaczki lub widelca.
  4. Zawartość miski z mąką, kakao, cukrem i sodą wsyp do miski ze składnikami mokrymi. Czynność tę podzielić na kilka etapów, dzięki czemu dokładnie wymieszasz wszystkie składniki.
  5. Czekoladę pokrój w drobną kostkę.
  6. Czekoladę wsyp do masy kakaowej i delikatnie wymieszaj.
  7. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jako alternatywne rozwiązanie można potraktować wysmarowanie blaszki masłem, olejem lub margaryną.
  8. Masę kakaową przelej do foremki.
  9. Truskawki pokrój na ćwiartki i delikatnie ułóż na wierzchu ciasta.
  10. Umieść blaszkę z ciastem w piekarniku i piecz około 30 minut. Kontroluj stopień wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka — jeśli będzie całkowicie suchy po wyciągnięciu, ciasto jest już gotowe.

Ciasto czekoladowe z truskawkami najwygodniej jest kroić po ostudzeniu. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, jednak z powodzeniem można przechowywać je jeszcze dzień lub dwa w chłodnym miejscu.

Ciasto czekoladowe z truskawkami — alternatywne rozwiązania

Do przygotowania ciasta można wykorzystać zarówno świeże truskawki, jak i te mrożone. Z powodzeniem da się je zastąpić innymi owocami, np. wiśniami lub malinami, jednak naszym zdaniem najlepsze ciasto czekoladowe wychodzi właśnie w połączeniu z soczystymi truskawkami.

Opisywany deser można przygotować także w innej wersji. Ciasto czekoladowe z truskawkami i białą czekoladą przypadnie do gustu wielbicielom delikatnych deserów. Sprawdzi się doskonale jako słodki poczęstunek na różnych przyjęciach oraz w roli deseru po uroczystym obiedzie. Połączenie truskawek i czekolady to bez wątpienia strzał w dziesiątkę!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply