Czekolada + truskawki = dobry pomysł na ciasto
09/09/2022
Słodka, kremowa czekolada i orzeźwiające, lekkie truskawki to idealny duet. Najlepiej jeśli oba składniki połączy się w przepyszne, wilgotne ciasto. Jeśli chcesz poznać przepis na ponadczasowy deser z truskawkami, i na dodatek bez konieczności używania miksera, poznaj wskazówki.
Ciasto czekoladowe z truskawkami — potrzebne składniki
Ciasto czekoladowe z podanego przepisu najlepiej przygotować w formie o wymiarach 20 × 30 cm. Jeśli w twojej szafce znajduje się blaszka o nieco innych wymiarach — nie przejmuj się. W przypadku mniejszej formy skróć czas pieczenia, a w przypadku większej — lekko go wydłuż.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
- 400 g mąki pszennej,
- 250 ml maślanki,
- 120 ml oleju,
- 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
- 150 g cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki kakao,
- 500 g truskawek.
Czekoladę mleczną z powodzeniem możesz zastąpić gorzką. Wtedy ciasto wyjdzie nieco mniej słodkie, jednak znacznie bardziej czekoladowe.
Jak przygotować ciasto z czekoladą i truskawkami?
Kiedy masz już wszystkie składniki pamiętaj, aby były one w temperaturze pokojowej. Pozwoli to uzyskać wilgotne, puszyste ciasto bez zakalca. No to do dzieła!
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Mąkę, kakao, cukier i sodę umieść w misce. Wymieszaj składniki dokładnie za pomocą łyżki.
- W drugiej misce połącz cukier, maślankę, olej i jajka z wykorzystaniem trzepaczki lub widelca.
- Zawartość miski z mąką, kakao, cukrem i sodą wsyp do miski ze składnikami mokrymi. Czynność tę podzielić na kilka etapów, dzięki czemu dokładnie wymieszasz wszystkie składniki.
- Czekoladę pokrój w drobną kostkę.
- Czekoladę wsyp do masy kakaowej i delikatnie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jako alternatywne rozwiązanie można potraktować wysmarowanie blaszki masłem, olejem lub margaryną.
- Masę kakaową przelej do foremki.
- Truskawki pokrój na ćwiartki i delikatnie ułóż na wierzchu ciasta.
- Umieść blaszkę z ciastem w piekarniku i piecz około 30 minut. Kontroluj stopień wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka — jeśli będzie całkowicie suchy po wyciągnięciu, ciasto jest już gotowe.
Ciasto czekoladowe z truskawkami najwygodniej jest kroić po ostudzeniu. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, jednak z powodzeniem można przechowywać je jeszcze dzień lub dwa w chłodnym miejscu.
Ciasto czekoladowe z truskawkami — alternatywne rozwiązania
Do przygotowania ciasta można wykorzystać zarówno świeże truskawki, jak i te mrożone. Z powodzeniem da się je zastąpić innymi owocami, np. wiśniami lub malinami, jednak naszym zdaniem najlepsze ciasto czekoladowe wychodzi właśnie w połączeniu z soczystymi truskawkami.
Opisywany deser można przygotować także w innej wersji. Ciasto czekoladowe z truskawkami i białą czekoladą przypadnie do gustu wielbicielom delikatnych deserów. Sprawdzi się doskonale jako słodki poczęstunek na różnych przyjęciach oraz w roli deseru po uroczystym obiedzie. Połączenie truskawek i czekolady to bez wątpienia strzał w dziesiątkę!
No Comments