Blog

Rolada czekoladowa

Lubisz zaskakiwać znajomych, kiedy Cię odwiedzają? Koniecznie powinieneś przygotować dla nich szybkie i proste ciasto. Czekoladowy biszkopt z delikatnym czekoladowym kremem i galaretką, a wszystko oblane mieszanką gorzkiej i mlecznej czekolady. Brzmi dobrze, prawda? Tak też smakuje.

Słodki przysmak, który zagości w Twoim domu

Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkich przekąsek, zapewne doskonale znasz niezapomniany smak, jaki gwarantują muffinki czekoladowe. Przepis jest bardzo szybki, prosty i do przygotowania w krótkim czasie. Szukając czegoś zbliżonego, warto postawić na roladę czekoladową. Odpowiednio dobrane składniki i postępowanie krok po kroku z przepisem, to gwarancja zawsze udanego wypieku. Delikatny czekoladowy biszkopt z puszystym kremem, oblany Twoją ulubioną czekoladą E.Wedel. Czego chcieć więcej? Jedynie kolejnego kawałka tej przepysznej rolady!

Składniki potrzebne do przygotowania rolady czekoladowej

Rolada czekoladowa, podobnie jak muffiny tort czy pancakes czekoladowe, wymaga wykorzystania produktów wysokiej jakości, które zagwarantują udany wypiek. Potrzebne będą Ci:

  • 5 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • pół łyżeczki oleju,
  • 1 łyżkę proszku do pieczenia,
  • 180 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 180 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 500 ml śmietany 36%,
  • 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie rolady czekoladowe – krok po kroku

Wykonanie rolady zacznij od oddzielenia żółtka od białek. Żółtka umieść w osobnej misce, dodaj do nich proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Do białek jajek dodaj szczyptę soli, a następnie ubij na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Do piany dodaj cukier i ponownie ubijaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz ze sobą białka oraz żółtka, dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, łyżkę oleju oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.

 

Średniej wielkości foremkę, np. 40×40 cm, dokładnie wysmaruj masłem. Przełóż do niej przygotowaną masę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180˚C. Umieść w piekarniku foremkę z masą i piecz przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia się biszkoptu przygotuj miskę z ciepłą wodą — rozpuść w niej galaretkę wiśniową i pozostaw do ostygnięcia.

 

Upieczony biszkopt wyłóż na ściereczkę, zwiń w rulon i pozostaw w ten sposób do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuść po 100 gramów każdej czekolady z dodatkiem 3 łyżek śmietany. Resztę śmietany ubij na wysokich obrotach na sztywno, a następnie dodaj do niej roztopioną, ostygniętą wcześniej czekoladę.

 

Masę wyłóż równomiernie na rozwinięte ciasto. Wzdłuż jednego jej boku ułóż w pasku galaretkę. Całość zawijaj tak, aby galaretka była w centralnej części rolady. Pozostałą czekoladę rozpuść i oblej nią roladę — odstaw do lodówki do zastygnięcia. Ciasto możesz serwować w takiej postaci lub lekko przyprószone cukrem pudrem – smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply